Stomatolog vam je savjetovao ugradnju zubnog mosta, no zabrinjava vas period bez zuba? Postoji rješenje – Privremeni zubni most

by | 20 listopada, 2022

Puno je stvari koje utječu na gubitak zuba. No zahvaljujući razvoju i napretku tehnologije u današnje je vrijeme moguće napraviti zamjenski zub, a zubni most samo je jedno od rješenja.

Gotovo 70 % odraslih u dobi od 35 do 44 godine izgubilo je barem jedan zub, što zbog neke nezgode, karijesa, propadanja korijenskih kanala, bolesti desni i tako dalje. Na svu sreću, postoji odgovarajuće stomatološko rješenje u obliku zubnog mosta. Ipak, za njegovu izradu i postavljane treba proći određeno vrijeme. Ne, nećete biti bezubi – privremeni zubni most pomoći će vam u tom slučaju.

Što je privremeni zubni most?

Ako trebate obaviti određene stomatološke radove, odnosno izraditi most ili krunicu, sâm proces trajat će malo duže nego što ste možda mislili da će trajati. Obično će uključivati nekoliko posjeta stomatologu, a na postavljanje zubnog mosta možete čekati i do nekoliko mjeseci.

Ako ste morali izvaditi zub zbog karijesa, bolesti ili nekog drugog razloga, na idućem pregledu stomatolog će uzeti vaše otiske, a tijekom vremena izrađivanja trajnog zubnog mosta dobit ćete privremeni zubni most. Kao i trajni, i privremeni popunjava prazninu nastalu zbog gubitka jednog ili više zuba. Privremeni zubni most sastoji se od jedne ili dvije zubne krunice namijenjene za popunjavanje praznine u desnima. Za izradu krunica stomatolozi koriste provjerene materijale poput porculana, zlata i raznih legura te njihovih kombinacija.

Najvažnije prednosti privremenog zubnog mosta

Zubni most može vratiti osmijeh na vaše lice. Također omogućuje osobi da vrati pravilan zagriz, ali i da govori razumljivije. Zubni most raspoređuju sile zagriza nadomještajući zube koji nedostaju. Ne manje važno, ali ujedno i sprječava pomicanje preostalih zuba iz njihova trenutačnog položaja.

Stomatolozi, dakle, izrađuju privremeni zubni most kako bi zaštitili zube i desni tijekom vremena koje je potrebno za izradu trajnog mosta. Privremeni zubni most možete nositi od šest mjeseci pa do godinu dana. S vremenom može promijeniti svoju boju zbog materijala izrade, no neka vas to toliko ne zabrinjava jer ćete ionako uskoro dobiti vrhunski izrađen trajni zubni most koji u potpunosti odgovara boji vaših zuba.

Odgovarajuća briga za privremeni zubni most

Važno je napomenuti da bez obzira na to što privremeni zubni most nije trajno rješenje za vaš problem, morate itekako voditi brigu o tome što jedete, ali i o vašoj oralnoj higijeni. Privremeni most izrađuje se od akrila i bit će zacementiran na svoje mjesto, što olakšava njegovo uklanjanje kad za to dođe vrijeme.

Ipak, postoje određene stvari kojih morate biti svjesni tijekom vremena dok imate privremeni zubni most. Za početak, izbjegavajte tvrdu hranu poput orašastih plodova. Nemojte jesti ljepljivu i hrskavu hranu kao što su, recimo, bomboni od karamele koji mogu olabaviti most. Morate, dakle, biti oprezni, inače ćete morati mijenjati i taj privremeni most, što samo još više otežava cjelokupnu situaciju.

Važno je redovno nježnim pokretima prati zube te koristiti zubni konac ili interdentalnu četkicu.

Blagi osjećaj nelagode potpuno je normalna pojava

Na kraju, ali ne manje važno, napominjemo da biste mogli osjećati nelagodu nakon što vam je zubar ugradio privremeni most. Moguća su i kratkotrajna krvarenja, tako da vas to ne treba previše brinuti. Javite se stomatologu ako su krvarenja obilna i dugotrajna. Nikako nemojte agresivno četkati zubi jer tako samo još više možete uzrokovati iritacije i potaknuti kvarenja.

Što ako se privremeni zubni most olabavi?

U slučaju ako se privremeni zubni most olabavi i ispadne, odmah posjetite stomatologa. Bilo bi dobro kad biste sačuvali sve njegove dijelove. Nikada nemojte zanemariti ispadanje privremenog mosta jer štiti zube i desni od hrane, zraka i tekućine.

Vrijeme nošenja privremenog mosta varira i ovisi o mnogim čimbenicima. Jedan od čimbenika je vrijeme potrebno za izradu trajnog mosta u laboratoriju. Osim toga, možda ćete trebati nositi privremeni most sve dok vam desni ne zacijele nakon vađenja zuba.

Foto: PR

Tagovi: