Što je mentalni fitness i kako ga prakticirati?

Mentalni fitness ima brojne beneficije za naše zdravlje. Ali što zapravo znači "vježbati um"?

by | 24 kolovoza, 2021
mentalni fitness

Svi znamo koliko je važan fizički fitness i imamo toliko opcija kad je to u pitanju – teretane, trčanje na otvorenom, trening kod kuće, osobni treneri… Ali što je s dobrobiti našeg uma?

Mentalni fitnes definira se kao održavanje dobrostanja i kultiviranja svjesnosti o tome što mislimo, kako se ponašamo i što osjećamo. Pomoću mentalnog fitnessa bolje reagiramo u određenim situacijama i smanjujemo šanse za emotivnim potrebama. Ali kako to zapravo uvježbati?

Kako prakticirati mentalni fitness?

1. Fizička aktivnost je ključna jer su tijelo i um povezani. Vježbanje opušta um te smanjuje stres i tenzije, a osjećaj postignuća nas čini sretnijima.
2. Zdrava prehrana i hidriranje potrebni su za pravilno funkcioniranje mozga.
3. Stvorite rutinu dnevne meditacije. Samo 15 minuta dnevno dovoljno je da biste primijetili rezultate.
4. Vodite dnevnik zahvalnosti. Na ovaj način vaši ciljevi bit će vidljivi i opipljivi, a kultiviranje zahvalnosti pomoći će vam da budete pozitivniji.
5. Zapisujte svaku novu stvar koja vam se dogodila. To mogu biti i banalne stvari, poput kupovine nove majice. Vaš um automatski će početi lučiti više serotonina.
6. Prakticirajte “savoring”. U pitanju je praksa koja uključuje usporavanje u određenim momentima. To može biti i grljenje voljene osobe, ispijanje kave, udisanje svježeg zraka pri ustajanju… I uživanje u tom momentu.
7. Vježbajte svjesnost tijela. Zatvorite oči i skenirajte tijelo pet minuta, od glave do pete. Primjećujete li napetost u određenom dijelu tijela? Ako je odgovor potvrdan, vizualizirajte kako ta napetost napušta vaše tijelo. Ovako ćete postati sve više svjesni svega što se u vašem tijelu događa.

Kao i s bilo kojom drugom praksom, mentalni fitness zahtijeva discipliniranost i upornost. Ali isto tako, kao i u bilo kojoj drugoj aktivnosti, rezultati su vidljivi s vremenom i utječu na dobrobit i duše i tijela.

(Pročitajte: Isprobajte “mindful” trčanje i njegove dobrobiti)

 

Tekst: Aleksandra Dudvarski, lepotaizdravlje.rs

Foto: Margaryta Basarab / iStock via Getty Images Plus