Smoothie je zdraviji od cijeđenog soka?

Smoothie vjerojatno nadmašuje prirodni sok kad je u pitanju nutritivni sadržaj, kako kažu stručnjaci

by | 23 listopada, 2021
Smoothie od borovnice

Sigurno ste imali prilike čuti kako prirodni sokovi imaju niz zdravstvenih prednosti. Iako nema baš ništa loše u soku od celera s malo đumbira, stručnjaci smatraju da im se možda posvećuje ipak previše pažnje.

To je zato što su smoothiesi vjerojatno bolji za većinu ljudi od sokova. To možda iznenađuje jer djeluju bogatiji, pa time i kaloričniji, no upravo oni imaju prednost.

Pročitajte više… Znamo gdje od sada pronaći sve recepte za zdrave smoothiese

Prvi problem koji dolazi s oslanjanjem na sokove za zdravstvene dobrobiti je taj što im nedostaje jedan izuzetno važan nutrijent. “Puno se vlakana ekstrahira tijekom procesa cijeđenja soka”, kaže dijetetičarka Katherine Rabess za Stylist. To je zato što se vlakna obično nalaze u sjemenkama, pulpi i kožici voća i povrća, koja se gube u cijeđenju soka.

“U različitim dijelovima voća i povrća postoje različite vrste vlakana. Možete pronaći netopiva vlakna, poput celuloze, u koži voća ili povrća. Ovo je jako, jako važno vlakno koje pomaže probavi i zdravlju crijeva”, objašnjava ona. Prilikom miksanja smoothieja ovo vlakno ostaje netaknuto, dajući smoothiejima dodatnu pogodnost.

I nisu sve prednosti vlakana povezane s crijevima. “Kad cijedite sok, morate koristiti znatno više voća i povrća da biste dobili isti volumen jer se tako malo toga ekstrahira. To povećava prirodni sadržaj šećera u napitku”, objašnjava Rabess. “Međutim, bez vlakana, oslobađanje tog šećera u krv bit će manje regulirano.”

Pročitajte… Niste fan zelenih smoothiesa? Ova 4 mogla bi vas razuvjeriti

Naravno, sokovi sadrže vitamine i minerale, ali smoothiesi imaju sposobnost zadržati veći sadržaj hranjivih tvari. U studiji iz 2014. istraživači su usporedili razine mikronutrijenata u miksanim voćnim napitcima s sokovima. Otkrili su da “sokovi koji su pripremljeni miksanjem cijelog voća imaju jače antioksidativno djelovanje i sadržavaju veće količine fenolnih spojeva od sokova koji su pripremljeni cijeđenjem mesnate dijela voća.” Međutim, otkrili su da je cijeđenje soka od nekog voća, uključujući jabuku i naranču, dovelo do napitaka s većim udjelom vitamina C – što bi možda trebalo uzeti u obzir ako želite otjerati zimsku prehladu.

Osim toga, u smoothiese možete dodati chia sjemenke ili pak lanene, koje su dodatni izvor topivih vlakana koja podržavaju probavu, ali sadrže i omega-3.

Na koncu, i sokovi i smoothiesi mogu imati mjesto u zdravoj, uravnoteženoj prehrani, ali ako morate birati – upalite blender.

 

Foto: Lana M/Getty Images