Što je slow travel i kako ga prakticirati?

Usporite tempo i uživajte u trenutku...

by | 16 veljače, 2024
slow travel trend

U današnje ludo vrijeme kada ste zatrpani gomilom obveza i vrijeme kao da leti, sve je popularniji koncept zvan slow travel, to jest sporo putovanje.

Kad pomislimo na potpuno opuštanje, odmah nam na pamet padaju dvije stvari: doručak u krevetu i izležavanje na plaži uz čašu omiljenog pića.

Upravo ti mali luksuzi spadaju u slow travel, trend koji je trenutačno vrlo popularan u svijetu putovanja.

Naime, sanjate li o putovanju na kojem je naglasak na odmoru i opuštanju umjesto na razgledavanja znamenitosti i obilaska grada, onda je “sporo putovanje” idealno za vas.

Prema godišnjem istraživanju Pinterest Trends 2024, sve više ljudi planira odmor s fokusom na opuštanje. U izvješću se navodi da će putnici gravitirati prema opuštajućim destinacijama te da će se većina odlučiti za putovanja usmjerena na odmor.

U nastavku vam otkrivamo što točno podrazumijeva slow travel, zašto je toliko važno, kao i nekoliko savjeta odlučite li se na ovakvo putovanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gabriele Gzimailaite (@gabrielegz)

Što je slow travel?

Kad počnete planirati svoj odmor, vjerojatno napravite popis stvari koje trebate učiniti ili vidjeti.Sporo putovanje”, to jest slow travel eliminira takvu vrstu stresa. Ovaj popularni trend stavlja vrijeme opuštanja u prvi plan i stvara prostor za istinsko opuštanje i prisutnost u sadašnjem trenutku.

Prisjetite se svog posljednjeg odmora… Osim ako nije bio bijeg od svakodnevice, većina vašeg vremena bila je ispunjena stvarima koje morate vidjeti ili posjetiti. Na primjer, večera u najboljem restoranu, mnoštvo znamenitosti, kupanje na najljepšim plažama…
A onda, na kraju putovanja, osjetite da vam treba odmor od samog odmora. Ako ste se pitali zašto je to tako, odgovor je jednostavan: odmor vam nije bio u prvom planu.

Koncept slow travel podrazumijeva smanjenje aktivnosti na minimum. Daje vam prostor da se isključite i razmislite – bez užurbanosti svakodnevnog života. Na primjer, ako prakticirate “sporo putovanje”, noćni izlazak možete zamijeniti ranim doručkom u krevetu ili danom provedenim u toplicama.

Ako usporite, ne samo da ćete uživati ​​u čarima destinacije koju ste posjetili već ćete i osjetiti mir nakon povratka s putovanja.

slow travel trend

Kako planirati slow travel?

Prirodno je željeti iskoristiti sve što destinacija nudi, ali zapamtite da je u ovom slučaju manje uvijek više. Evo kako u potpunosti implementirati ovaj trend na sljedećem putovanju.

Odabir odredišta vrlo je važan

Iako odmor uz more ili najam seoske kuće na periferiji zvuči bolje od boravka u centru grada, važno je odabrati destinaciju na kojoj ćete se osjećati ugodno i opušteno.

Ako se možete opustiti u urbanom okruženju, onda svakako rezervirajte hotelsku sobu u gradu po vašem izboru i planirajte odmor. Želite nešto romantičnije? Odaberite kuću za najam u manjem mjestu ili hotel s luksuznim bazenom i spa centrom.

Atmosfera će utjecati na vaš cjelokupni dojam, stoga svakako odaberite nešto što podržava način na koji se volite opuštati.

Odaberite glavni način opuštanja

Volite li većinu vremena provoditi uz bazen ili više volite uživati ​​u luksuznoj hotelskoj sobi s uslugom? Kad birate destinaciju, razmislite o tome što biste željeli raditi. To će vam pomoći da shvatite koja vrsta putovanja najbolje odgovara vašim potrebama.

slow travel trend

Uživajte u malim stvarima

Mnogi od nas suočeni su sa zahtjevnim poslovima, zgusnutim rasporedom i brojnim svakodnevnim obvezama pa je gotovo nemoguće odvojiti vrijeme za sebe.

Iskoristite koncept sporog putovanja kako biste se potpuno opustili. Isključite telefon, spavajte, provedite sat vremena ispijajući kavu i uživajući u pogledu.

Nekoliko aktivnosti nije naodmet

Ako se samo želite opustiti u toplom krevetu, to je sasvim u redu. Međutim, može vam dosaditi nakon nekoliko dana. Iako “sporo putovanje” znači da usporavate svoj tempo, imajte na umu kako to ne znači da biste se trebali samo izležavati tijekom putovanja.

Ideja je držati se malih i pristupačnih aktivnosti umjesto velikih stavki s popisa. Stvari poput joge, jutarnje šetnje ili čitanja knjige na terasi samo su neki od primjera kako možete provesti vrijeme poštujući ovaj koncept.

slow travel trend

Pročitajte: Ova četiri otoka savršen su izbor za idiličan odmor u Europi prema Forbesu 

Foto: Pexels, Maksym Belchenko iStock/Getty Images Plus via Getty Images