Slijedite ova tri koraka do zdrave probave

by | 16 veljače, 2021
3 koraka do zdrave probave

Ako vas često muči zatvor, nepravilna i neredovita probava ili problemi s nadutošću, tijelo signalizira da trebate nešto poduzeti. Evo i što.

S obzirom na to da zdravlje i snažan imunitet počinju i završavaju u crijevima, bitno je znati kako održati funkcionalan crijevni i probavni sustav. Kao i uvijek, cjelovit pristup je najbolji. Osim raznolike i organske hrane koju treba jesti u miru i žvakati temeljito, isprobajte i ova tri koraka koji potiču crijevnu peristaltiku i osiguravaju zdravu probavu.

1. Čišćenje crijeva biljnim vlaknima

Prvi korak prema zdravoj i redovitoj probavi jest mehaničko čišćenje. Biljna vlakna poput mljevenih sjemenki lana i ljuskica psylliuma idealan su izbor. Sjemenke lana najbolje je ostaviti u vodi tijekom noći pa popiti ujutro uz jogurt, zobenu kašu ili smjesu dodati u smoothie. Mjerica od 2 dl vode i 2 žlice mljevenih sjemenki lana idealan su omjer. Topiva biljna vlakna nježno će i djelotvorno potaknuti crijevnu peristaltiku i osloboditi crijeva od nakupljenih toksina. Psyllium su mljevene sjemenke indijskog trputca, prirodan i neškodljiv način za učinkovit crijevni detox je uzimanje psylliuma. Ne sadrže gluten, neutralnog su okusa i iznimno su bogate topivim vlaknima: 100 g psylliuma sadrži čak 14 puta više vlakana od 100 g zobenih mekinja. Evo kako ga koristiti:

1. Popijte čašu vode

2. Pomiješajte jušnu žlicu psylliuma u čaši vode ili soka i odmah popijte jer se on pretvara u gustu želatinoznu masu koju bi bilo nemoguće ili jako teško popiti

3. Nemojte jesti najmanje sat vremena prije ili poslije uzimanja psylliuma i ne uzimajte više od jedne jušne žlice psylliuma dnevno

4. Tijekom dana unesite najmanje 8 do 10 čaša vode ili biljnih čajeva kako biste omogućili psylliumu da odradi posao

3 koraka do zdrave probave

2. Detox pomoću probavnih enzima

Ovo je važan korak ako vas muči nadutost i imate osjećaj težine prilikom probavljanja hrane. Imajte na umu da probava počinje u ustima kada se tijekom žvakanja izlučuje enzim amilaza kojoj je zadatak razgradnja složenih ugljikohidrata na jednostavne šećere. Ako jedete brzo i ne žvačete dovoljno, preskačete ovaj važan korak probavljanja hrane. Isprobaj dodatke prehrani s probavnim enzimima, koji su biokatalizatori koji potiču razgradnju hranjivih tvari i čiste tanko crijevo od neprobavljenih ostataka hrane. Uz probavne enzime koji potiču crijevni detox, lakše se riješiti nadutosti, plinova i drugih probavnih tegoba.

3. Oplemenjivanje crijevne flore

Dobro zdravlje počinje u crijevima i zbog toga je ravnoteža crijevne mikroflore izuzetno važna za normalno funkcioniranje organizma. Funkcija “dobrih bakterija” jest prerada hrane, ali i suzbijanje štetnih vrsta bakterija. Kad se nepravilno hranimo, pod stresom smo ili uzimamo sintetske antibiotike, često dolazi do poremećaja ravnoteže crijevne mikroflore. Tada se preporučuje uzimanje Flora Gold dodatka prehrani, prirodnog premium probiotika iz Royal Greena. Flora Gold sadrži jedinstvenu kombinaciju mikroorganizama koji djeluju pozitivno na funkcioniranje probavnog sustava, a u preporučenoj dnevnoj dozi sadrži čak osam milijardi “dobrih bakterija” kao i fruktooligosaharid (FOS), koji potiče rast bakterija koje se prirodno nalaze u našem organizmu. Sastoji se od sedam različitih bakterija otpornih na želučanu kiselinu: Lactobacillus fermentum, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus salivarius, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum.

3 koraka do zdrave probave

Naša crijeva, u 75 godina života, prerade gotovo 30 tona hrane i 50.000 litara tekućine. Probava je u suštini proces kojim se hrana i tekućina razgrađuju na manje dijelove, odnosno nutrijente koje će tijelo iskoristiti kao izvor neophodnih mikronutrijenata i energije i zato je održavanje probavnog sustava zdravim iznimno važno za očuvanje zdravlja cijelog organizma.

Isprobajte sva tri navedena koraka: čišćenje – detox – oplemenjivanje, jer će vam oni u sigurno pomoći da postignete savršenu probavu i osjećate lakoću te imate više energije. Za više informacija o prirodnim dodacima prehrani obratite se bio&bio savjetnicima na stranici www.biobio.hr i na broj telefona 0800 246 246.

Foto: PR