Sex mijenja strukturu mozga?

by | 23 prosinca, 2011

Gubljenje nevinosti je zaista ključan faktor za promjenu života. Seksualni odnos povezan je s mijenjanjem strukture mozga, bar kod muškaraca. 

Japanski znanstvenici analizirali su male bodlje koje se javljaju između moždanih stanica štakora, otkriveno je da ih više imaju štakori koji se nisu parili, za razliku od onih koji su se parili više puta. Dokazano je da se ove bodlje vremenom smanjuju i potpuno nestaju. Istraživanje bi moglo pomoći u pronalasku lijeka koji bi kod ljudi pojačavao rast bodlji, što bi dovelo do povećanja libida.

Znanstvenik Stewart Tobet je rekao da istraživanja daju uvid u to kako promjene strukture bodlji doprinose promjeni seksualnog ponašanja štakora. Isto bi to moglo primjeniti i na veće sisavce, uključujući ljude. Kada je njihov zadatak obavljen, bodlje se smanjuju ili nestaju. Bodlje mikroskopske veličine mogu utjecati na prva seksualna iskustva muškaraca. Od ranije je poznato da se nekoliko područja mozga, povezanih sa seksualnim ponašanjem, razlikuje po veličini između spolova kod ljudi, a isto je i kod životinja.

Kako bi saznali je li to područje, koja je kod muškaraca veće, izmijenjeno zbog seksa, znanstvenici su usporedili mozgove muških štakora koji se nikada nisu parili s mozgovima štakora koji su to činili više puta. Otkrili su da je broj moždanih bodlji kod štakora koji se nisu parili znatno veći.

Znanstvenik Sinji Tsukhara je rekao da do smanjenja broja bodlji dolazi zbog brojnih čimbenika, uključujući hormonalne promjene uzrokovane prisustvom ženke. On je rekao da bodlje mogu poslužiti za učenje načina parenja, a nakon toga više nisu potrebne.

Američki znanstvenici su dokazali da davanje velikih doza seksualnih hormona životinjama znatno povećava broj bodlji u njihovim mozgovima. Zbog toga životinje više reagiraju na seksualne podražaje.

Ženke koje su dobivale lijek koji sprečava stvaranje bodlji u mozgu, bile su manje zainteresirane za parenje nego što je to uobičajeno.

U budućnosti bi mogao biti stvoren lijek koji povećava rast bodlji i to bez promjene razine hormona.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji su rekli da bi to moglo utjecati na povećanje seksualne želje, objavio je britanski "Daily Mail".

Tagovi: