Šest namirnica za zdravije kosti

by | 29 ožujka, 2014

Za zdravlje kostiju i zglobova prehrana je itekako važna. Svoj jelovnik zato obavezno obogatite hranom bogatom kalcijem. Otkrivamo vam šest namirnica koje bi trebali što češće jesti.

kalcijum-490x275

Mlijeko

Mlijeko je najdostupniji izvor kalcija. Osim toga, kalcij u mlijeku nalazi se u obliku koji tijelo lako probavlja i apsorbira.

Jogurt

Bogat bjelančevinama i zdravim bakterijama za vaš želudac, jogurt sadrži oko 400 mg kalcija u jednoj porciji. Izbjegavajte voćne jogurte i odlučite se za obični s niskim postotkom mliječne masti.

Zeleno povrće

Većina povrća, pogotovo zelenog, sadrži kalcij. Odaberite špinat, repu, kelj, zelenu salatu, celer, brokulu, kupus, šparoge, šampinjone.

Mahunarke

Još jedan odličan izvor kalcija. Preporučujemo grah ili grašak.

Bilje i začini

Bosiljak, majčina dušica, cimet, menta i češnjak ne samo da će vašoj hrani osigurati odličan okus, već će i vašem tijelu pružiti kvalitetnu dozu kalcija.

Naranča

Agrumi poput naranče ne samo da sadrže kalcij, već i vitamin D koji je neophodan za apsorpciju kalcija. Prehranu obavezno obogatite narančama, limunom, klementinama.

Izvor: ljepota.ba