
Jaja za doručak: 5 recepata koji oduševljavaju okusom i nutritivnom vrijednošću
Gledajući nutritivnu vrijednost jaja, definitivno možemo reći da su jedno od najjeftinijih namirnica za nutritivan profil koji nude, a osim toga, d...
Za zdravlje kostiju i zglobova prehrana je itekako važna. Svoj jelovnik zato obavezno obogatite hranom bogatom kalcijem. Otkrivamo vam šest namirnica koje bi trebali što češće jesti.
Mlijeko
Mlijeko je najdostupniji izvor kalcija. Osim toga, kalcij u mlijeku nalazi se u obliku koji tijelo lako probavlja i apsorbira.
Jogurt
Bogat bjelančevinama i zdravim bakterijama za vaš želudac, jogurt sadrži oko 400 mg kalcija u jednoj porciji. Izbjegavajte voćne jogurte i odlučite se za obični s niskim postotkom mliječne masti.
Zeleno povrće
Većina povrća, pogotovo zelenog, sadrži kalcij. Odaberite špinat, repu, kelj, zelenu salatu, celer, brokulu, kupus, šparoge, šampinjone.
Mahunarke
Još jedan odličan izvor kalcija. Preporučujemo grah ili grašak.
Bilje i začini
Bosiljak, majčina dušica, cimet, menta i češnjak ne samo da će vašoj hrani osigurati odličan okus, već će i vašem tijelu pružiti kvalitetnu dozu kalcija.
Naranča
Agrumi poput naranče ne samo da sadrže kalcij, već i vitamin D koji je neophodan za apsorpciju kalcija. Prehranu obavezno obogatite narančama, limunom, klementinama.
Izvor: ljepota.ba