Influencerica Nara Smith otkrila da boluje od kronične bolesti: “Cijelo tijelo mi se upalilo”
Influencerica koja je u proteklih nekoliko godina zaludjela društvene mreže, Nara Smith, otkrila je da joj je dijagnosticiran lupus. Lupus je autoi...
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.
A što kad ponestane ideja i vidite da se stalno vrtite ukrug i kuhate isto? Jer svi znamo kako se lako možemo zasititi istih recepata.
Ipak, usprkos tome, variva su nezaobilazan klasik – jednostavna, hranjiva i puna okusa, a posebice kroz zimu kad itekako odgovara jesti više toga na žlicu i toplo. Kako je ispred nas duga i hladna zima, prema najavama prognostičara, valja se i dobro pripremiti sa zdravom hranom i namirnicama koje ćemo konzumirati.
Nama su variva ovih dana definitivno prvi izbor pa smo istražili neke nove recepte koje stavljamo na svoj popis.
Sastojci:
200 g ječma (namočenog preko noći)
1 mrkva (narezana na kolutiće)
1 tikvica (narezana na kockice)
1 paprika (narezana na trakice)
1 glavica crvenog luka
1 češanj češnjaka
1 l povrtnog temeljca
1 žlica maslinovog ulja
sol, papar, svježi peršin
Priprema:
Ječam skuhajte prema uputama na pakiranju i ocijedite. Na ulju pirjajte luk i češnjak pa dodajte mrkvu, papriku i tikvicu. Dodajte kuhani ječam i povrtni temeljac. Kuhajte još 15-ak minuta te posolite, popaprite i poslužite posuto svježim peršinom.
Sastojci:
500 g tikve (narezane na kockice)
1 konzerva slanutka (ocijeđen)
1 glavica crvenog luka
2 češnja češnjaka
1 l povrtnog temeljca
200 ml kokosovog mlijeka
1 žličica kurkume
1 žličica mljevenog đumbira
maslinovo ulje, sol, papar
Priprema:
Na ulju pirjajte luk i češnjak. Dodajte tikvu i kurkumu te lagano pirjajte 5 minuta. Dolijte temeljac i kuhajte dok tikva ne omekša (oko 20 minuta). Dodajte slanutak i kokosovo mlijeko i kuhajte još 5 minuta. Po želji, dio variva izmiksajte štapnim mikserom kako biste dobili kremastu teksturu.
Sastojci:
250 g suhog graha (namočenog preko noći)
1 veća glavica luka
2 češnja češnjaka
2 mrkve
1 lovorov list
1 žličica mljevene paprike
200 g dimljene kobasice (po želji)
sol, papar, malo ulja
Priprema:
Grah skuhajte u vodi s lovorovim listom. Na ulju pirjajte luk, češnjak i mrkvu te dodajte kobasicu narezanu na kolutiće. Umiješajte kuhani grah i mljevenu papriku. Dolijte malo vode u kojoj se kuhao grah. Pustite da se kuha još 15-ak minuta i na kraju posolite i popaprite po ukusu.
Sastojci:
1 glavica cvjetače (podijeljena na cvjetiće)
150 g prosa
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
1 l povrtnog temeljca
1 žličica curry praha
sol, papar, maslinovo ulje
Priprema:
Na ulju pirjajte luk i češnjak. Dodajte cvjetaču i curry prah, pa kratko pirjajte. Umiješajte proso i zalijte temeljcem. Kuhajte 20-25 minuta, dok cvjetača i proso ne omekšaju. Začinite solju i paprom, pa poslužite uz svježi peršin.
Sastojci:
1 glavica kelja (narezana na trakice)
3 krumpira (narezana na kockice)
1 velika glavica luka
2 češnja češnjaka
1 mrkva (narezana na kolutiće)
1 žličica mljevene crvene paprike
1 lovorov list
1 l povrtnog temeljca
sol, papar, maslinovo ulje
Priprema:
Na ulju popržite luk i češnjak, a zatim dodajte mrkvu i kratko pirjajte. Umiješajte kelj, krumpir i mljevenu papriku te zalijte temeljcem.
Dodajte lovorov list, posolite i popaprite. Kuhajte 25-30 minuta, dok krumpir i kelj ne omekšaju. Poslužite s malo maslinovog ulja i svježim kruhom.
Foto: AnnaPustynnikova iStock/Getty Images Plus via Getty Images