Razlozi zbog kojih vas svrbe grudi mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme

by | 15 ožujka, 2021

Svrbež grudi koji ponekad osjećate posve je normalna pojava te je rijetko razlog zbog kojeg netko ide liječniku. No ako je taj problem učestao i uporan, uvijek je bolje posavjetovati se sa stručnom osobom.

Ako imate ovaj problem, simptomi na koje trebate obratiti pozornost, osim same svrbeži jesu nadražene grudi, vidljive iritacije kože grudi te osjećaj peckanja i topline. Svrbež u grudima najčešće je povezan uz bezopasna stanja i uzroke, no u rijetkim situacijama može pokazivati ozbiljnije zdravstvene probleme. U nastavku vam donosimo popis uzroka.

Vanjski faktori

Ponekad je svrbež koju osjećate na grudima samo posljedica znoja nakupljenog na grudnjaku ili topu, loših materijala od kojih su napravljeni grudnjaci, nemogućnosti “disanja” grudi te različiti deterdženti za pranje i omekšavanje rublja na čiji ste sastav osjetljivi. To su prve stvari na koje morate obratiti pozornost ako vas svrbe grudi. Isto tako, svrbež i peckanje ponekad se jave zbog toga što ste bili previše izloženi suncu. Baš kao što vaša leđa ili noge izgore bez zaštite, to se može dogoditi i grudima. (Pročitajte: Crne dlačice na bradi i licu mogu biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema)

Ekcem

Ekcem je kronično stanje kože koje izaziva suhoću, svrbež te upaljenost, koji se kasnije pojavljuju  u obliku osipa. Iako grudi nisu tipično mjesto na kojem se ekcem javlja, ako već duže ne možete otkriti razlog svrbeži na grudima, moguće je da se radi upravo o ekcemu.

Psorijaza

Psorijaza je učestala, kronična, no nezarazna kožna bolest čiji uzročnik nije poznat. Pojavljuje se u obliku crvenila te zadebljanja kože koje je prekriveno srebrno bijelim i suhim ljuskama. Promjene najčešće nastaju na laktovima, koljenima, vlasištu, ali se mogu javiti i na grudima ili ispod njih.

Problemi sa štitnom žlijezdom

Ova mala žlijezda koja se nalazi u sredini donjeg dijela vrata može prouzročiti velike probleme ako se poremeti njezin rad. Jedna od posljedica su i upaljene grudi koje svrbe i koje su nadražene. Ako vam je uz to usporen rad srca te ako imate simptome poput slabosti, zatvora te opadanja i prorjeđivanja kose, vrlo vjerojatno se radi o problemu sa štitnjačom.

Uzimanje određenih lijekova

Svaki lijek ima nuspojave, a svrab grudi može biti jedna od njih. Stručnjaci napominju da se svrbež grudi najčešće javlja kod uzimanja lijekova za reguliranje krvnog tlaka te čak i kod aspirina.

Gljivice

Svrbež ispod grudi, na bradavici ili samoj dojci se može javiti i zbog gljivične infekcije – kandidijaze. Kandida je gljivica koja živi u našem organizmu, ali kada nam se imunitet naruši dolazi do pretjeranog razmnožavanja u pregibima kože te tada izaziva osip i svrbež. (Pročitajte: Velika većina žena ignorira rani simptom raka jajnika, naučite ga prepoznati)

Suha koža

Zasigurno ste jednom doživjeli osjećaj iziritiranosti i jake svrbeži te peckanja na nogama, osobito dijelu ispod koljena te na bokovima. To ste uvijek lako pripisali suhoći kože, koja se vidno ljuskala. Ako vam je koža suha, svrbež grudi može biti uzrokovan time.

Inflamatorni rak

Svrbež, crvenilo i osip su rijetki simptomi inflamatornog raka dojke. Koža oko mjesta na kojem se javio tumor može postati crvena, upaljena te počinje svrbjeti. No bitno je naglasiti kako je ovo iznimno rijetko doživjeti, stoga ako primijetite crveni pečat na koži, vjerojatno je riječ o ekcemu ili nekoj drugoj upali.

Foto: Dainis Graveris/Unsplash