Crne dlačice na bradi i licu mogu biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema

by | 26 veljače, 2021

Ustaljeno je mišljenje da žena mora imati savršeno glatku kožu bez tragova dlačica. To je pravilo koje vrijedi gotovo za cijelo tijelo.

Uklanjanje dlačica s tijela osobni je odabir i treba se ticati samo osobe koja se depilira. No ponekad je dobro naglasiti da je osim kose, obrva i trepavica, posve normalno imati dlačice na drugim dijelovima lica, odnosno uz vilicu, iznad usne te na obrazu. Ono što nije normalno, kada su u pitanju dlake lica, nagle su i značajne promjene poput rasta izrazito gustih i oštrih dlačica. Takve promjene mogu ukazivati na određene zdravstvene probleme.

Kada su dlačice na licu znak postojanja zdravstvenog problema?

Veliku ulogu kod rasta dlačica na licu imaju metabolizam te genetika. No kad je riječ o naglom i prekomjernom rastu dlaka na licu uglavnom je riječ o hormonalnom disbalansu, koji najčešće ukazuje na sindrom policističnih jajnika ili poremećaj rada nadbubrežne žlijezde. Isto tako, pojava novih dlačica na licu može biti posljedica menopauze ili trudnoće. U rijetkim slučajevima, radi se u hirzutizmu, odnosno pretjeranoj dlakavosti u žena na mjestima koja su tipičnija za muškarce, poput brkova, prsa, leđa, donjeg dijela trbuha te unutrašnje strane bedara. (Pročitajte: Regulacijom razine ovih hormona živjet ćete duže i izgledati mladoliko)

Kada trebate potražiti pomoć stručne osobe?

Ako ste primijetili pokoju crnu dlačicu na predjelu lica, nemate razloga za brigu. To je posve normalna pojava zbog koje ne treba dizati paniku. Ono zbog čega se trebate zabrinuti te potražiti stručnu pomoć su nagle promjene te iznenadni i prekomjerni rast dlačuca koje su tamne i čvrste. Bitno je znati da uklanjanjem takvih dlačica niste riješili problem. Ako su promjene iznenadne i velike, javite se svom liječniku ili liječnici opće prakse, koji će vas nakon toga vjerojatno uputiti endokrinologu/endokrinologinji te ginekologu/ginekologinji.

Foto: Matheus Ferrero/Unsplash