Velika većina žena ignorira rani simptom raka jajnika, naučite ga prepoznati

by | 23 veljače, 2021

Rak jajnika smatra se vrlo smrtonosnim oblikom raka, a razlog tomu je ignoriranje ranih simptoma te uznapredovalost raka u trenucima otkrivanja.

Rizik od ignoriranja tih ranih znakova povećao se zbog pandemije koronavirusa. Naime, istraživanja provedena u Engleskoj pokazala su da bi samo dvije od deset žena zakazale pregled zbog pojave stalne nadutosti i oticanja donjeg dijela trbuha. To nije slučaj s drugim simptomima raka poput pojave izrasline ili promjene oblika ili boje madeža.

U slučaju takvih simptoma, 50 posto žena izjavilo je kako bi zbog istih dogovorile termin za pregled te bi ih shvatile ozbiljno. Statistike kažu kako čak dvije trećine žena bude dijagnosticirano kada je bolest uznapredovala, što liječenje čini iznimno težim. Kada je dijagnosticiran u najviše uznapredovalom stadiju, šanse za izlječenjem visoke su samo 13 posto.

Ono što situaciju čini još gorom upute su koje dolaze od zdravstvenih službi, prema kojima bi se liječnički pregledi trebali zakazivati samo u slučaju nužde. Zbog toga dolazi do zanemarivanja blažih i ranih simptoma, koji bi se u normalnim okolnostima ipak provjeravali. Stoga, ako se ne osjećate dobro i ako osjetite određene promjene u tijelu, nemojte preskakati pregled niti odgađati redovne godišnje preglede poput onih ginekoloških.

Simptomi raka jajnika

Bitno je naglasiti kako na običnim godišnjim ginekološkim pregledima rak jajnika često prođe neopaženo. Rak se može vidjeti na ultrazvuku, ali i ne mora. Stoga je vrlo bitno znati sve simptome te se javiti stručnoj osobi ako ih primijetite. Isto tako, ako redovno radite transvaginalni ultrazvuk te vadite tumorske markere, velike su šanse da ćete, u slučaju obolijevanja, rak otkriti ranije. Obratite pozornost na sljedeće simptome:

  • bol u donjem dijelu trbuha
  • smetnje u probavi i prehrani
  • stalna napuhnutost
  • bolovi u križima
  • promjene u mokrenju
  • bolni vjetrovi, opstipacija
  • slabost, anemija, gubitak apetita

Foto: Menshalena/Getty via Guliver