Ovo su ključne razlike između burnouta i običnog umora

by | 11 rujna, 2023
burnout, umor

Umor je sastavni dio života, ali ponekad se može dogoditi da osjećate nešto dublje od običnog umora – burnout.

Ovo suptilno, ali važno razlikovanje može biti ključno za brigu o vlastitom mentalnom i fizičkom zdravlju.

Izraz burnout potječe iz 1970-ih, a prvi ga je spomenuo američki psiholog Herbert Freudenberger. Izvorno je definiran kao posljedica ozbiljnog stresa u profesionalnom kapacitetu, a danas ga shvaćamo kao nešto što može pogoditi svakoga.

Poznato je da je sagorijevanje teško definirati i kao takvo ga je teško dijagnosticirati, ali prema liječnici opće prakse i stručnjakinji za sagorijevanje dr. Claire Ashley, postoje tri stvari na koje treba obratiti pozornost.

“Izgaranje ima tri bitne komponente”, objašnjava ona. “Emocionalna iscrpljenost, depersonalizacija (to je apatija i odvojenost) i smanjeni učinak na poslu. Bez sve tri komponente nemate izgaranje – ali možda patite od jedne ili više komponenti.”

Pročitajte: Utječu li geni na to kakvu prehranu birate i jedete? 

Kako prepoznati razliku između burnouta i umora?

Trajanje

Osjećaj umora obično je prolazan i javlja se nakon napornog dana ili tjedna. Nakon odmora, osjećate se bolje. Burnout je dugotrajniji i uporan. Osoba koja pati od burnouta osjeća iscrpljenost i emocionalni umor iz dana u dan bez obzira na to koliko se odmara.

Fizički simptomi

Osjećaj umora može uzrokovati opću slabost i smanjenje energije, ali obično nema ozbiljnih fizičkih simptoma, dok burnout može dovesti do ozbiljnih fizičkih simptoma poput glavobolje, bolova u mišićima, problema sa spavanjem, probavnih problema i smanjenog imunološkog odgovora.

burnout, umor

Emocionalni simptomi

Osjećaj umora obično ne prate ozbiljni emocionalni simptomi. Možda ćete biti malo razdražljiviji ili neraspoloženi, ali to obično prolazi brzo.

Burnout može uzrokovati duboko ukorijenjene emocionalne simptome poput osjećaja bespomoćnosti, gubitka interesa za stvari koje su nekoć bile važne te osjećaja iscrpljenosti i cinizma prema poslu ili životu općenito.

Utjecaj na svakodnevni život

Osjećaj umora obično ne sprječava osobu da obavlja svoje svakodnevne obveze i aktivnosti iako može biti teže raditi s punim entuzijazmom.

S druge strane, burnout bi mogao značajno omesti sposobnost osobe da se nosi s poslom, obiteljskim obvezama i društvenim interakcijama.

Samim time može doći do smanjenja produktivnosti i povećane izolacije.

Specifični okidači

Osjećaj umora obično se javlja nakon napornih aktivnosti ili stresnih razdoblja, ali se ublažava odmorom.

Burnout obično ima dublje uzroke, uključujući kronični stres na poslu ili u životu, nedostatak podrške, nedostatak radnog zadovoljstva i osjećaj preopterećenosti.

Simptomi sagorijevanja također će izgledati slično drugim stanjima mentalnog zdravlja kao što su stres, tjeskoba i depresija, što ga čini još težim za prepoznavanje.

Stres je apsolutno jedan od stadija sagorijevanja, a ako primjećujete da su vam neki dani stresni – s nedostatkom vremena za vaše osobne potrebe zajedno s fizičkim simptomima (koji mogu, ali i ne moraju postojati poput glavobolje, tjeskobe, promjene apetita ili visokog krvnog tlaka) – tada postoji velika vjerojatnost da se radi o kroničnom problemu, a ne samo o općoj slabosti, te je vrijeme da potražite stručnu pomoć, kako piše stylist.co.uk.

Ako primijetite da se osjećate konstantno iscrpljeni, emocionalno iscrpljeni i to traje dulje vrijeme te ozbiljno utječe na vašu kvalitetu života, važno je potražiti pomoć od strane stručnjaka.

Burnout može imati ozbiljne posljedice po mentalno i fizičko zdravlje, pa je važno voditi računa o sebi i potražiti podršku kad je to potrebno.

Pročitajte: Ova jednostavna metoda “disanja prstima” brzo će vas smiriti kada ste pod stresom 

Foto: simonapilolla iStock/Getty Images Plus via Getty Images, Jirapong Manustrong iStock/Getty Images Plus via Getty Images