
Ovaj recept za ukusan elektrolitski napitak gotov je u minuti + zašto su elektroliti važni?
Sa sve višim ljetnim temperaturama moramo više pripaziti na unos tekućine. Posebice ako ste aktivni - trenirate, trčite, hodate ili jednostavno pro...
Tijekom ljeta naše tijelo traži laganiju prehranu, nešto što će nas rashladiti i hidrirati, ali i zabaviti. Iako tijekom ljeta većina vodi računa o unosu kalorija i što će te u kojoj količini jesti, ne morate se ničega odricati. Sasvim je u redu pojesti i običan sladoled ili posegnuti za keksom kad su “oni dani” u mjesecu, ali ako jednostavno volite uživati u desertima, donosimo nekoliko ideja za fit ljetne deserte. Ne dodajemo obični šećer i teške sastojke, već spajamo prirodne sastojke i fit alternative onim klasičnim sastojcima zbog čega je desert – desert. Mi preporučujemo ljetne i tropske okuse poput kokosa i manga, a jeste li znali da takvo voće i njihovi proizvodi, poput kokosove vode, obiluju elektrolitima, ključnima za hidraciju kad se puno znojimo? Ovi deserti pripremaju se bez pečenja, jednostavni su i brzo gotovi.
Osim što su bogate vlaknima, proteinima i omega-3 masnim kiselinama, chia sjemenke idealne su za pripremu fit verzije pudinga. Za ovaj desert trebat će vam tri žlice chia sjemenki, 250 ml kokosovog napitka iz tetrapaka (ne punomasno kokosovo mlijeko iz konzerve), jedan zreo mango i sok od jedne limete. U staklenci ili zdjelici pomiješajte kokosov napitak i chia sjemenke. Stavite u hladnjak na 10 minuta, a potom ponovno pomiješajte kako se ne bi napravile grudice. Ostavite ga preko noći u hladnjaku. Ujutro izblendajte pola manga u pire, a preostalu polovicu narežite na kockice. Poslužite puding s pireom i komadićima manga te preko prelijte sok od limete. Ako želite proteinski chia puding desert, prije konzumacije pomiješajte od pola do jedne mjerice whey proteina od kokosa.
Da biste dobili kremastu teksturu, koristite grčki tip jogurta, običan ili s okusom borovnice, malina, jagode, ovisno o vrsti voća koje ćete dodati. Ako uspijete nabaviti pravi grčki jogurt, onda ćete si osigurati i porciju proteina. Za ovaj fit sladoled treba vam 250 grama grčkog tipa jogurta, jedna žličica ekstrakta vanilije, jedna žlica javorovog sirupa, 1 šalica borovnica te kriške ili listići svježe jagode ili manga. Najprije pomiješajte jogurt, vaniliju i javorov sirup.
Umiješajte voće i potom ulijte smjesu u kalupe za sladolede na štapiću. Ove kalupe sigurno negdje imate kod kuće jer ih pamtimo iz mlađih dana. Stavite sladolede na štapiću u zamrzivač na barem četiri sata, a prije posluživanja kalup stavite u toplu vodu kako bi sladoled “otpustio”.
Za deset kocki trebat će vam sastojci za podlogu i za kremu. Za podlogu vam treba 100 grama neprženih i neslanih badema, šest datulja bez koštica i jedna žlica kakaa. Za kremu pripremite 100 ml konzerve kokosovog mlijeka (ne iz tetrapaka, već punomasnog iz konzerve), 80 grama neprženih i neslanih indijskih oraščića, 2 žlice kakaa i jedna žlica javorovog sirupa (može i med umjesto javorovog sirupa). Važno je da prije pripreme namočite indijske oraščiće u vodu na dva do tri sata, a datulje je dovoljno potopiti na desetak minuta u mlaku vodu. To će ih omekšati kako bi se kasnije lakše spojili sa smjesom.
U blenderu, potom, izblendajte zajedno bademe, ocijeđene datulje i kakao do ljepljive teksture. Utisnite podlogu u mali kockasti ili pravokutni kalup u kojeg ste prethodno stavili papir za pečenje. Kremu vrlo jednostavno pripremite tako da sve sastojke izmiksate u glatku smjesu. Prelijte preko podloge, poravnajte i ostavite u hladnjaki barem tri sata. Prije posluživanja narežite kocke, a po želji posipajte dodatno kokosovim mrvicama ili nezaslađenim kakao prahom.
Skyr je bogat proteinima, a siromašan kalorijama. Odlična je bazna kremasta podloga za fit deserte. Pripremite 200 g skyra, idealno ako pronađete onaj s okusom vanilije ili maline, pola šalice malina i pola šalice borovnica, 4 žlice granole bez dodanog šećera, jedna žličica meda. Na dno čaše najprije stavite malo skyra, potom miks malina i borovnica, a nakon toga i malo granole. Ponovite postupak dok ne potrošite sastojke. Vrh prošarajte žličicom meda. Stavite desert nakratko u zamrzivač prije posluživanja. Za dodatan “pečat”, po vrhu možete posipati kokos listiće ili liofilizirane maline.
Ovo je provjeren desert. Iako zvuči neobično, avokado je idealan za kremastu teksturu gotovo svakog fit deserta. U blender dodajte jedan zreo avokado i jednu zrelu bananu koja će dati potrebnu slatkoću, zatim ubacite i dvije žlice kakaa u prahu bez dodanog šećera, žlicu javorovog sirupa ili meda, prstohvat soli i žličicu ekstrakta od vanilije. Kada dobijete glatku i pjenušavu smjesu, prelijte ju u staklene čaše. Iako mousse možete konzumirati odmah, za rashlađujući učinak stavite ga nakratko u zamrzivač ili na sat vremena u hladnjak. Prije posluživanja možete mousse dodatno posipati komadićima tamne čokolade ili kokosovim mrvicama.
Ako vam je ostalo još nešto konzerviranog kokosovog mlijeka, iskoristite ga za štangice. Doduše, treba vam dvije žlice konzerviranog kokosovog mlijeka koje ćete pomiješati s jednom žlicom otopljenog kokosovog ulja, žlicom meda i sa 100 g kokosovih mrvica (ne listića). Kad pomiješate sastojke i dobijete kompaktnu smjesu, oblikujte štapiće, stavite ih na papir za pečenje na tanjur ili neku drugu podlogu te pohranite u zamrzivač na barem 20 minuta. U međuvremenu otopite na pari tamnu čokoladu sa 70 posto kakaa. Izvadite štangice, prelijte čokoladu preko njih, a po želji dodajte listiće kokosa, nasjeckane bademe i slično. Vratite štangice u hladnjak da se stisnu.
Foto: Pexels
Zrinka Babić je magistra sociologije i nutricionistica. Svoje je novinarske vještine “brusila” kroz razne strukture novinarstva, od televizije, radija do portala, pa tako za Kreni Zdravo (Nova TV) piše članke o zdravoj prehrani, novinarka je u Informatičnom Centru Zaprešić, a prije toga je koordinirala i pisala za Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu (Zagreb) te je obavljala dužnost zamjenice glavnog urednika na Televiziji Zapad, Zaprešić. U slobodno vrijeme, osim što se kontinuirano educira i stječe diplome, voli dizajn interijera, fitness i dobre knjige.