Jeste li znali da postoje brojne dobrobiti rane večere?

Svi volimo malo prizalogajiti navečer, ali evo zašto je važno ne jesti iza 18 sati

by | 15 prosinca, 2021
Beneficije ranije večere

Kad pomislimo na ranu večeru, vjerojatno odmah pomislimo da se osoba suzdržava od hrane zbog dijete ili da su dječica koja idu na počinak već sat vremena kasnije.

Iako se ne trebamo držati strogog mentaliteta da se ne smije jesti iza 18 sati, struka pokazuje kako bi nam povremeno nejedenje iza 18 sati moglo pomoći i u probavi.

Pročitajte više: OK, čuli ste za waffles, a za chaffles? Ovaj recept hit je na društvenim mrežama

Registrirana dijetetičarka Rachel Swanson za Poosh je komentirala kako je koncept ranije večere poprilično subjektivna stvar. “To se može nekima smatrati 17 sati, a nekima 20 sati. Stoga će vam biti od pomoći imati neku konstrukciju oko ovog razgovora.” U ovom slučaju, nutricionistički, definiramo “ranu večeru” kao onu koja omogućuje dva do tri sata posta prije spavanja.

“Ova preporuka dio je veće i mnogo sofisticiranije biološke slike. Prednost rane večere povezana je s činjenicom da kako se dan spušta, tijelu treba manje hrane za energiju i trebalo bi ući u stanje posta. Ograničavanje unosa više od dva sata prije spavanja omogućuje produženi period gladovanja tijekom noći – bitno vrijeme zastoja koje je vašem tijelu potrebno kako bi olakšalo detoksikaciju i popravak stanica”, objašnjava Swanson. Ali to je samo očiti dio.

Pročitajte više: Kako pripremiti žitarice: Isprobajte 3 jednostavne tehnike za savršen obrok!

“Određivanje vremena unosa hrane oko našeg urođenog cirkadijalnog ritma (naših ciklusa spavanja i buđenja) na ovaj način utječe na ogromnu količinu fizioloških procesa – uključujući metaboličku funkciju, pa čak i gubitak masti.”

Cirkadijani sustav upravlja metabolizmom u 24-satnom ciklusu, što dovodi do ritmova potrošnje energije, apetita, osjetljivosti na inzulin i drugih metaboličkih procesa. Mnogi od ovih procesa, uključujući osjetljivost na inzulin i termički učinak hrane (TEF), dostižu vrhunac ujutro ili oko podneva. Mnogi ljudi smatraju da je ovaj ciklus u suprotnosti s onim što je zapadno društvo smatralo normom.

Navikli smo na lagane doručke, preskakanje ručka i veličanje teškog, složenog obroka u vrijeme večere. No, znanost sugerira da to preokrenemo i konzumiramo više kalorija ranije tijekom dana za bolju asimilaciju energije, pravilnu probavu i trajnu dnevnu energiju.

Pročitajte više: Je li kakao zdrav: Ima li mnogima omiljena namirnica stvarno zdravstvene beneficije?

No kad je riječ o mršavljenju ili održavanju tjelesne težine, doista se sve svodi na to koliko u konačnici unosite kalorija, ali je za sveukupan bolji osjećaj, kvalitetniji san i aktivniji tjelesni ritam bolje prilagoditi svoju prehranu cirkadijanom ritmu!

Foto: iStock/Getty Images Plus via Getty Images