Quiche s porilukom: Recept za ukusno i zdravo zimsko jelo

by | 22 prosinca, 2023
quiche s porilukom

Ako volite poriluk, predlažemo da probate savršeno jelo za ove hladne dane – quiche od poriluka. Ukusno jelo koje vas brzo zasiti, a nije skupo. Bonus? Priprema nije nimalo komplicirana!

Sezona je poriluka pa ga treba maksimalno iskoristiti jer je izuzetno zdrav ali i vrlo ukusan.

Zimsko jelo: Quiche s porilukom recept

Poriluk je izuzetno zdrav i bogat hranjivim tvarima, što znači da ima malo kalorija, ali ima puno vitamina i minerala. Jedna porcija kuhanog poriluka od oko 100 grama ima samo 31 kaloriju. Poriluk je bogat provitaminom A karotenoidima, uključujući i beta karoten.

Tijelo pretvara te karotenoide u vitamin A, koji je važan za vid, optimalno funkcioniranje imunološkog sustava i staničnu reprodukciju. Poriluk je također dobar izvor vitamina K1 koji je neophodan za zgrušavanje krvi i zdravlje srca. A bogat je i vitaminom C koji jača imunitet, obnavlja tkiva, omogućuje apsorpciju željeza i povećava proizvodnju kolagena.

Poriluk ima oko dva i pol puta više vitamina C od naranče. Poriluk je također dobar izvor mangana, koji pomaže smanjiti simptome predmenstrualnog sindroma (PMS) i održava štitnjaču zdravom. Ovo su više nego dobri razlozi da poriluk jedete svaki dan, a quiche od poriluka samo je jedno od fantastičnih jela koje možete napraviti od ovog povrća.

Na TikToku smo pronašli odličan recept za pripremu chutneya od poriluka i blitve:

@recipesandplaces

🌿Leek and Swiss Chard Quiche🌿 A good quiche is my go to when I don’t know what to make and want a super easy dinner. I made this with leeks and Swiss chard with a soy cream base that holds everything together and makes it super creamy. INGREDIENTS 2 leeks 1 swiss chard 200 ml soy cream 60 ml soy milk mixed with 2 tbsp cornstarch (optional) Salt and pepper Olive oil 1 puff pastry sheet METHOD Clean the leeks by removing the tougher parts. You can use the top, just remove enough layers to reach the tender green part. Clean the leek from any dirt, cut it in slices. For the Swiss chard cut the stems in smaller chunks and roughly cut the green parts. Heat up some olive oil and water in pan. Add the leeks, a pinch of salt and cook for 3/4 minutes, add the Swiss chard and cook fro another 3/4 minutes. The vegetables should become softer but they shouldn’t be completely cooked. Now add soy cream to the pan together with the mixture of soy milk and cornstarch, some black pepper and some nutritional yeast and mix to combine. Lay out your pastry on a baking tray with baking paper, poke it with a fork, spread the mixture and fold the sides. Brush the sides a mix of oil and soy milk and bake for about 35 minutes until golden. Enjoy! #veganrecipes #swisschard #yummyvegan #plantbasedvegan #plantbasedrecipes #plantbaseddiet #veganfoodshare #veganquiche #savouryfood #healthyrecipesideas #veganlife #whatveganseat #vegansofinstagram #leekquiche #quicherecipes #foodvideos #recipevideo #recipevideos #foodshare #veganshare #deliciousvegan

♬ Rice Crackers – Aves

Kako pripremiti quiche od poriluka

Sastojci:

  • 3 veća poriluka, samo bijeli i svijetlozeleni dio
  • 2 žlice ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 1 paket lisnatog tijesta (izvrsno je i s tijestom za pizzu)
  • ¾ šalice mlijeka
  • 100 g ribanog punomasnog sira
  • sol i papar po ukusu
  • napomena: ako izbjegavate namirnice životinjskog porijekla, umjesto jaja i mlijeka možete koristiti kremu za kuhanje od soje i po izboru malo sojinog mlijeka

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lisnato tijesto razvaljajte valjkom na 4 mm debljine. Stavite ga u maslacem namazanu zdjelu ili pleh i izbodite vilicom. Tijesto treba prekriti i stranice. Poriluk dobro operite i ocijedite pa ga narežite na kolutiće.

Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri pa dodajte poriluk i prstohvat soli. Pržite dok ne omekša uz povremeno miješanje. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute. Maknite sa štednjaka.

U srednje velikoj zdjeli umutite žumanjak i jaje. Lisnato tijesto lagano premažite razmućenim jajima. Stavite u zagrijanu pećnicu na 10 minuta pa izvadite. U jaja dodajte sol (oko ½ žličice), papar i mlijeko te umutite.

Rasporedite poriluk u ravnomjernom sloju preko lisnatog tijesta. Po vrhu pospite sir u ravnomjernom sloju. Prelijte razmućenim jajima i mlijekom. Stavite u pećnicu i pecite 30 minuta, ili dok ne porumene. Ostavite da se ohladi petnaestak minuta prije posluživanja. Dobar tek!

quiche s porilukom

Pročitajte: Pet provjereno dobrih napitaka za jačanje imuniteta i borbu protiv bolesti 

Foto: iko636, Douglas José iStock / Getty Images Plus via Getty Images