Prevencija: Kako održati zdravlje tijekom zime?

Osnovni stupovi zdravlja

by | 13 siječnja, 2023
zdravlje tijekom zime

Tijekom prvih, hladnih i mračnih mjeseci u godini, potrebna nam je sva raspoloživa pomoć da ostanemo zdravi i raspoloženi. Donosimo nekoliko savjeta i preporuka kao odgovor na pitanje kako prebroditi zimu.

Ovo su osnovni stupovi zdravlja

Prehrana

Unosite više povrća, voća, cjelovitih žitarica i mahunarki kako biste svom organizmu osigurali bogatstvo vitamina, minerala, antioksidansa i drugih dragocjenih fitonutrijenata. Uz to, vlakna iz ovih namirnica pomoći će optimizaciji crijevne flore, koja je, između ostalog, ključna i za dobar imunitet.

Hidracija

Pripazite na to da ostanete hidrirani. Zimi često zaboravljamo na unos vode, što može negativno utjecati na zdravlje.

Fizička aktivnost, i to na otvorenom

Potrudite se provesti više vremena vani. Znamo da je primamljiva pomisao da se ušuškamo u toplom domu, ali stalan boravak u zatvorenim prostorijama može dovesti do deficita vitamina D. Kad god ugrabite slobodan trenutak, izađite u kratku i brzu šetnju, koja će vas ugrijati i boostati vam i zdravlje i raspoloženje, a ako ste u mogućnosti, priuštite si zimovanje u prirodi.

San

Važno je i da svom organizmu osigurate kvalitetan san. S obzirom na to da su dani kraći, pokušajte prilagoditi svoj cirkadijalni ritam godišnjem dobu tako što ćete ranije odlaziti na spavanje (a telefon ostaviti u drugoj prostoriji!)

Suplementacija

Pravi je trenutak i za suplementaciju. Mnogobrojne kliničke studije potvrdile su da unos vitamina C i cinka pozitivno utječe na imunitet. Za imunitet je ključan i zdrav crijevni mikrobiom, koji možemo potaknuti uzimanjem kvalitetnih probiotika. Također, ovo je dobar period godine da se posvetimo generalno svom zdravlju i pobrinemo se da pronađemo rješenje i za neke druge probleme, poput, recimo, onih s kostima i zglobovima.

Foto: Yuricazac/iStock/Getty Images Plus

Tagovi: