Koliko bi vam vremena zapravo trebalo da zaspite?

Nekoliko preporuka za dobar san

by | 23 travnja, 2021
spavanje, san

Spavanje ima veliku važnost za zdravlje te pruža pozitivan utjecaj na cijeli organizam. Zahvaljujući dobrom snu osjećat ćete se bolje, a samim time i dobro izgledati. Uz to, jača imunološki sustav i tijelo te čuva energiju.

Postoji li prosječno vrijeme kada treba ići spavati? Na taj odgovor bi svaki pojedinac morao odgovoriti sam za sebe, međutim, vjerujemo da nije uvijek i svaki dan isto. Dr. sc. Kristen Willeiumier, autorica knjige “Biohack Your Brain” ističe da je većini ljudi potrebno 5 do 20 minuta da zaspu. Taj vremenski period pokazuje da su vaše tijelo i um spremni za uspavljivanje i da vas čeka lijep i kvalitetan san. Međutim, naravno da ima iznimaka. Ponekad će stres ili loš dan utjecati na to da vam treba duže da utonete u san. (Pročitajte: Teško tonete u san? Ova jednostavna tehnika disanja pomoći će vam pobijediti nesanicu)

Preporuke za dobar san

Za dobar san i smirenje preporučuje se uzimanje magnezija pola sata prije odlaska u krevet. Magnezij će poboljšati kvalitetu spavanja i podržati zdrav ritam. Osim toga, pripazite na temperaturu u sobi gdje spavate – soba u kojoj je prevruće nikako nije poželjna za dobar noćni san. Ako ste pod stresom, razmislite o čitanju knjige prije odlaska u krevet, tuširanju ili toploj kupki.

FOTO: Kinga Cichewicz/Unsplash