Preduhitrite proljetni umor pomoću tri rituala za obnovu i vraćanje balansa mikrobiomu

by | 15 ožujka, 2021
cidrani

Rituali – životne aktivnosti i male radosti koje izvodimo na neizmijenjen način nešto je što svi imamo u svojem svakodnevnom životu, a da ponekad možda nismo ni svjesni. Ujutro ritualno ispijamo kavu, popodne možda vježbamo, a navečer popijemo čašu crnog vina. Rituali se nerijetko povezuju s religijama. Pa kao što su u određenim religijama crkve, džamije i različiti hramovi sveta mjesta na kojima se odnosi s poštovanjem, tako možemo percipirati i naše tijelo – kao “sveto mjesto” koje itekako treba poštovanje i rituale koji doprinose njegovom zdravlju. Proljeće je pred vratima – vrijeme buđenja prirode, rasta, obnove i novog početka, pa je ovo vrijeme idealno za reviziju starih rituala i stvaranja nekih novih.

Dr. Alejandro Junger u svojoj knjizi Zdrava probava  objasnio je da gotovo sve kronične bolesti započinju u crijevima. Osim toga, sigurno ste čuli izraz da su naša crijeva zapravo naš drugi mozak. Kad bismo izolirali neurone iz crijeva i stavili ih na hrpu, oni bi činili masu neurona veću od onih u našoj glavi. U tom smislu, dr. Junger navodi da se serotonin, neurotransmiter odgovoran za osjećaj sreće i zadovoljstva, uglavnom proizvodi u crijevima – zapravo, ondje ga se proizvodi 90 posto.

Naša prehrana ne mora biti naša noćna mora o kojoj konstantno razmišljamo. Ako ritualno uključimo u svoju prehranu fermentirane proizvode bogate dobrim bakterijama i enzimima, već smo učinili puno za svoju probavu. Fermentacija kao proces poznata je tisućama godinama, a prvi dokazi o proizvodnji fermentiranih napitaka koji su se radili od voća, meda i riže seže još u drevno doba neolitske Kine (7000 – 6600 godina p. n. e.). Fermentacija pomaže u razgradnji hranjivih tvari iz hrane, čineći ih tako pristupačnijima za probavni sustav. Osim toga, fermentacija pomaže i u razgradnji antinutrijenata iz hrane, kao što su fitati i lektini prisutni u sjemenkama, žitaricama i mahunarkama, koji ometaju apsorpciju hranjivih tvari.

Stručnjaci iz Cidranija – brenda koji je postao sinonim za inovaciju u području fermentiranih proizvoda, podijelili su s nama tri rituala za obnovu i vraćanje balansa našem mikrobiomu.

cidrani

3 rituala za obnovu i vraćanje balansa našem mikrobiomu

1. Započnite dan s 1 do 2 žlice Cidrani Original octa razrijeđenom u čaši vode
O važnosti jabučnog octa govori se od antičkih vremena. Hipokrat ga je preporučivao svojim pacijentima kao lijek, a stari su Rimljani svojim ratnicima od jabučnog octa i vode pripremali napitak zvan posca u koji su dodavali začine i sol, za okrepu i osvježenje. Ono što je bitno naglasiti jest da samo prirodni jabučni ocat ima ljekovita svojstva. Samo jabuke koje nisu tretirane i prskane mogu biti ljekovite. Najbolji ocat koji si možete pokloniti je craft jabučni ocat Cidrani. Radi se o živom octu, odnosno octu u kojem žive zdrave bakterije Acetobacter aceti, znane i kao wild mother kultura! To znači da su jabuke divlje fermentirane te nisu dodani kvasci kako bi se potaknuo proces fermentacije. To je sasvim prirodan postupak i njegov rezultat je zato ocat bogat polifenolima. Polifenoli dokazano utječu na dugovječnost, a Cidrani ih sadrži čak 8000 mg po litri. Jabučni ocat se tradicionalno koristi za alkaliziranje organizma i kao pomoć kod mršavljenja.

2. Prijje ili poslije obroka popijte 15 ml Cidrani Synbia razrijeđenog u vodi
Jeste li znali da su, osim probiotika, za zdravlje vaše probave iznimno važni prebiotici – vlakna koja hrane dobre bakterije te pomažu njihovom razmnožavanju i aktiviranju u probavnom sustavu? Inspirirani dobrobitima prebiotičkih vlakana, stručnjaci iz Cidranija dizajnirali su novo food tech rješenje – Cidrani Synbio, nježan fermentirani plant-based napitak koji sadrži sve što vam je potrebno za cjelovit pristup zdravlju vaše probave. Synbio će svojom blagom aromom, ali snažnim djelovanjem pripremiti vašu probavu za uživanje u obroku i apsorpciju hranjivih tvari, a nakon jela upotrijebite ga kao savršen digestiv koji može smiriti želudac i skratiti vrijeme prolaska hrane kroz probavni kanal. Zaboravite na osjećaj težine i umora nakon jela. Naviknite se na lakoću i poletnost te osjetite suptilnu radost kao rezultat unosa savršene kombinacije probiotika i prebiotika za zdravlje vaše probave. U svijetu ispraznih kalorija i niskokvalitetne hrane, Synbio obiluje prebioticima – vlaknima pogodnima i za dijabetičare jer ne potiču izlučivanje inzulina te snižavaju kolesterol i masti. Synbio je prilagođen veganskoj, paleo i keto prehrani.

3. Za dobar san razrijedite 1 do 2 žlice Cidrani Honey jabučnog octa u čaši vode
Cidrani Honey nastao je kao suvremena vizija tradicionalnog recepta naših baka koje su kombinaciju jabučnog octa i meda razrijeđenog u čaši vode koristile kao ritual za kvalitetan san. Inspirirani tradicijom, povezali smo smo naš Cidrani Original, prvi živi organski jabučni ocat u Europi koji sadrži wild mother kulturu, sa sirovim medom bagrema. Sirovi med, za razliku od većine meda na policama trgovina, nije procesuiran te je na taj način zadržao sve one dobre nutrijente koji podižu imunitet i čuvaju zdravlje. Ova inovativna receptura nastala divljom fermentacijom organskih cider jabuka obiluje probioticima, enzimima, dobrim bakterijama i nutrijentima zato je prava blagodat za probavni sustav. Svojom jedinstvenom slatkastom aromom osvojit će i vaše nepce. Jer ono što je zdravo, ujedno može biti i ukusno. Cidrani Honey možete koristiti i u posebnim prilikama jer razrijeđen u čaši gazirane vode postaje najukusniji bezalkoholni pjenušac.

Cidrani proizvode možete pronaći na web shopu www.cidrani.com, u dm prodavaonicama, bio&bio dućanima te specijaliziranim dućanima zdrave hrane.

Foto: PR