Apsorbira višak sebuma i još 3 razloga zašto je mineralni make-up odličan odabir za ljeto

Savršena alternativa za osjetljivu i masnu kožu

by | 11 srpnja, 2022
Prednosti mineralne šminke

Vjerojatno ste primijetile da vaše znojne i lojne žlijezde na licu, dolaskom toplijih dana, pojačano rade a pore su više otvorene. Imajući to na umu, važno je osigurati da dekorativni proizvodi koje nanosite na kožu ne obiluju štetnim kemikalijama već da su nježni i prozračni, ali i dugotrajni.

Tu na scenu stupa mineralna šminka. Ova organska inačica make-upa sve je popularnija posljednjih godina jer potrošači postaju svjesniji sastojaka u konvencionalnoj dekorativnoj kozmetici i njihovih potencijalnih učinka na kožu i cjelokupno zdravlje.

Ova promjena u beauty trendovima ne iznenađuje jer mineralna šminka nudi brojne prednosti, posebno ljeti. Bez sintetičkih sastojaka koji začepljuju pore, moglo bi se reći da mineralna šminka može izgledati bolje i poboljšati vaš cjelokupni ten. Povrh svega, gotovo je vodootporna, što je fantastično u danima povećane vlage i vrućine!

Zašto je ljeti mineralni make-up odlična alternativa

Štiti kožu od UV zračenja
U mnogim mineralnim puderima (kompaktnim i tekućim), rumenilima i sjenilima, pronaći ćete cinkov oksid i titanijev dioksid, iste one sastojke koji se nalaze u prirodnim kremama za sunčanje. Prosječan zaštitni faktor mineralne šminke je oko SPF 15, tako da je to odličan način da licu, uz kremu s UV faktorom (koji bi trebalo biti najmanje 30) pružite dozu ekstra zaštite.

Apsorbira višak sebuma
Glavni sastojak mineralnog make-upa je cinkov oksid koji ima umirujuće i protuupalno djelovanje, a usto djeluje i matirajuće. Drugim riječima, apsorbira višak sebuma pa je odličan izbor za kombiniranu i masnu kožu koja luči previše masnoće. Mineralna šminka ima i manje konzervansa, ne sadrži ni sintetičke boje i mirise pa je dobar odabir i za osjetljivu kožu.

Postojanija od konvencionalne šminke

Mineralni make-up je postojan i dugotrajan jer odlično odolijeva visokim temperaturama, znoju, vodi i vlazi u zraku. Možete cijeli dan uživati na plaži, a ipak zadržati savršen izgled, kao da ste se netom našminkali. Razlog je tošto se titanijev dioksid ne apsorbira u vodi pa ovu šminku možete nositi čak i onda kad idete na plivati jer je gotovo neosjetljiva na vanjske utjecaje.

Prikriva nepravilnosti bez efekta maske
Talk je jedan od uobičajenih sastojaka u konvencionalnom make-upu, ali ga preferiramo izbjeći jer proizvod čini komedogenim. Osim toga, proizvodi s talkom su uglavnom manje pigmentirani što znači da ga je potrebno nanijeti više da se postigne isti efekt. S druge strane, mineralne formule ne sadrže talk i njihove su formule mnogo lakše i prozračnije. Uz mineralni puder nećete imati osjećaj maske na licu jer već i vrlo mala količina ujednačava boju tena i odlično prikriva nepravilnosti.

Pročitajte: 7 drogerijskih proizvoda koji su neizostavni u našoj ljetnoj rutini

Foto: Pexels/ Ron Lach