Koja je razlika između kreme za sunčanje s kemijskim filtrima i one s mineralnim filtrom?

by | 7 lipnja, 2020

Kemijski filtri su poput spužve, nakon što uđu u kožu, upijaju sunčeve zrake i razgrađuju ih tako da koža ostane zaštićena. Stoga kreme s kemijskim filtrima treba nanositi na početku beauty režima.

“Kreme za sunčanje s kemijskim filtrima sastoje se od kemikalija koje se apsorbiraju u kožu gdje onda upijaju UV zrake i potiču  kemijsku reakciju koja UV zrake pretvara u toplinu, a toplina se zatim oslobađa iz kože”, objašnjava njujorška dermatologica Hadley King.

Kemijski filtri sadrže aktivne sastojke poput avobenzona, oktinoksata, okokrilena ili homosalata.

“Ako prije kreme s kemijskim filtrima na lice nanesete hidratantnu ili neku drugu njegu, moguće je da će upravo to usporiti upijanje kreme za zaštitu lica”, komentira stručnjakinja.

Formule koje usporavaju upijanje gornjih formula na lice, a među njima i one s kemijskim zaštitnim faktorima, sadrže sastojke kao što su ulje i vosak, ponajprije vazelin, pčelinji vosak, mineralna ulja, silikoni i lanolin. Svi oni formiraju inertan sloj na koži i fizički blokiraju gubitak transepidermalne vode.

“Predlažem da ispod kreme za sunčanje s kemijskim filtrima nanesete samo serum, a onda SPF kremu pa hidratantnu kremu”, savjetuje King.

Za razliku od kreme za sunčanje s kemijskim filtrima, kremu s mineralnim filterom treba nanijeti na kraju.

“S druge strane, mineralne kreme za sunčanje djeluju poput štitnika ili kišobrana protiv sunčevih zraka tako da je koža fizički zaštićena od većine sunčevih zraka. Ove vrste fizičkih blokatora pojavljuju se na popisu sastojaka kao cinkov oksid ili titanov dioksid te “sjede” na licu kako bi odbile UV zrake – objasnila je liječnica.

Liječnica predlaže, dakle, nanošenje krema s mineralnim filtrima na kraju beauty rituala.

“Ona ide zadnja jer odbija svjetlost. Naime, dodavanje drugih proizvoda na fizičku blokadu moglo bi ih razrijediti i smanjiti njihovu učinkovitost, tako da ih je bolje iskoristiti za finiširanje jutarnje njege kože”, kaže dr. King.

Što se tiče odabira kemijskog ili mineralnog SPF-a za svoju rutinu, izbor je osoban. Najbolja je, naime, ona krema koju ćete stalno nositi.

“Danas na tržištu postoji puno dobrih hidratantnih krema sa SPF-om, kao i beauty balzama koji u jednom proizvodu kombiniraju hidratantnu kremu, SPF i toniranu podlogu. Samo budite sigurni da koristite dovoljno proizvoda kako biste dobili svoju dnevnu dozu zaštite”, objasnila je King za Well and Good.

Kim Kardashian neki je dan objavila svoj ritual njege za sunce – ona koristi maglicu sa zaštitnim faktorom, kako bi si zaštitila kožu i nakon što je u potpunosti našminkana, kako je objavio Allure. Njezin izbor su formule koje štite kožu površinski, stoga bira maglicu, odnosno sprej koji odbija UV zrake te joj ne narušava izgled šminke.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Unsplash