“Isprobala sam jedan od najhvaljenijih mineralnih pudera na svijetu, evo što mislim o njemu”

by | 16 svibnja, 2021
jane iredale

Još uvijek nisam sigurna posjedujem li veću make-up ili skincare kolekciju, no ono što znam je to da se u posljednjih godinu dana gotovo uopće ne šminkam. Prije mi se to nije moglo dogoditi – full make-up bio je za svaki dan, a već i samo pomisliti da izađem iz stana bez šminke nije bilo moguće.

Sada sve one kupljene palete za oči većinom stoje gotovo neiskorištene, a posežem eventualno za jednom neutralnom bojom. Zapravo, sva teška šminka sada mi stoji netaknuta. Istina je ono što kažu – nema te šminke koja će prekriti nezdravu kožu. I baš zato, kako sam dovela kožu u odlično stanje – vrijeme je bilo da si kupim svoj prvi mineralni puder. Jednostavno rečeno, to je puder na bazi minerala poput željeza, cinka i titanija. U sastavu ih prepoznajemo kao iron oxide, zinc oxide i titanium dioxide. Oni bi trebali biti neutralni i nježni prema koži, a prekrivanje koje ovi puderi daju lagano je i uz to pruža i određoenu dozu ZF zaštite. Za razliku od tradicionalnih pudera, mineralni puder ne bi trebao pospješiti kožne iritacije i začepljene pore jer ne sadržava sastojke poput ulja, silikona, parfema, konzervansa i sličnih potencijalno nepoželjnih sastojaka. Zbog svega navedenog, savršeni su za svakodnevno nanošenje i znam da mi koža neće nepoželjno reagirati na njih.

Slušajući preporuke nekoliko prijateljica i poznanica, odlučila sam isprobati Jane Iredale PurePressed Base Mineral Foundation i imala sam visoka očekivanja. On bi trebao ići u kombinaciji s Jane Iredale stabilizatorskim sprejem koji trebate odabrati prema svom tipu kože, a ne mirisu!

Budući da je puder jako hvaljen zbog svog protuupalnog djelovanja na akne i što se prezentira kao podloga, puder, korektor i zaštita od sunca, posebno za masnu kožu s proširenim porama, logično je i da ću očekivati puno od njega. Prvo nanošenje bilo je vrlo ugodno i bila sam iznenađena u kojoj mjeri mi je koža izgledala kao da sam stavila filter na nju. Nakon tri sata nošenja (na suncu), zbog svog sastava puder je dobio pomalo “cakey” izgled, no otkrila sam i zašto.

Kako sam ga tada nanosila: Napravila sam kao i inače bogatu skincare rutinu, pustila da se upije 20-ak minuta, nanosila sam puder pokretima lijevo desno i utopila se nakon nanošenja u Pommist stabilizatoru (5-6 puta našpricala). Nanijela sam ostatak šminke kao i inače.

S obzirom na to da ima poseban princip nanošenja – pokretima prema dolje, samo u jednom smjeru, uz odgovarajući stabilizator koji budi čestice minerala u njemu i djeluje, javila sam se još jednom Jane Iredale ekipi na Instagramu kako bih vidjela gdje sam pogriješila. Objašnjeno mi je sve temeljito i zbog toga je vrlo važno da ne odustajete na prvu od proizvoda jer samo nanošenje može biti krivo, a ne proizvod loš, što se ispostavilo i u mom slučaju.

U čemu je bio problem?
Pommist stabilizator je najhranjiviji od svih stabilizatora u ponudi i za mene koja nemam nimalo dehidriranu kožu – bio je previše pa sam se počela sjajiti i topiti na suncu. Dobila sam ga po krivoj preporuci. Također, stavljanje primera na kožu prije nanošenja preskačem jer se onda potpuno gubi poanta mineralnog pudera. Srećom, u čemu je stvar otkrila mi je djevojka koja me prati na Instagramu i radi za Jane Iredale pa sam dobila detaljne upute u čemu bi mogla biti stvar.

Nakon što sam smanjila na minimum nanošenje Pommist stabilizatora (maksimalno 2x špricnem), puder doista izgleda predivno na koži, stopi se s njome, s laganim do srednjim prekrivanjem i ostaje mi na 27 °C, po 5-6 sati na licu. Nakon toga, počinje se lagano topiti, ali nezamjetno i vrlo ravnomjerno, zbog čega uostalom i posežemo za mineralnim puderom.

(Pročitajte: Isprobala sam Medex Ceramide i koža mi izgleda predivno)

Nemam očekivanja ni od jednog mineralnog pudera da će trajati 10 sati na koži iako to možda jamči. Ono čime se svakako produži djelovanje je nanijeti ga u dva sloja, između kojih je potrebno stabilizirati ga sprejem ili doista nanijeti primer ispod. Moja koža je izrazito nahranjena, mješovita, ali zdrava i za mene je tako hranjiv stabilizator zamalo upropastio dojam o odličnom puderu.

Kako ga danas nanosim: Pokretima prema dolje, obavezno s ravno odrezanom četkicom, na 20 minuta prije hidratiziranu kožu s potpunom skincare rutinom. Stabiliziram ga vrlo lagano sprejem u maksimalno dva šprica i pustim da odstoji neko vrijeme, nakon čega ponekad stavim i još jedan sloj ako želim malo jače prekrivanje i još uvijek ne izgleda “nagomilano” na licu.

Završni dojmovi
Pore i bore su svakako manje vidljive što možete vidjeti i na fotografiji, sve dok stoji na licu. Sigurna sam da će na koži koja je barem malo dehidrirana s ovim Pommistom izgledati i trajati još duže, no ja čim ga potrošim uzimam stabilizator koji je za moj tip kože. Koža nakon nanošenja izgleda izrazito zdravo, nježno, prirodno i kao da ne nosite ništa na koži, nego je samo lagano “blurana”. Nosim ga gotovo na dnevnoj bazi, osim u situacijama kad znam da me neće biti po 12 sati doma, pa mi ipak treba konkretni puder. Nisam dobila baš nikakvu reakciju na njega, što je doista teško s drogerijskim mineralnim puderima koji imaju puno toga osim čistog sastava u sebi. Jane Iredale ima genijalan sastav, siguran je i za osjetljive oči, a doprinosi i zdravlju kože. Budući da ulazi u viši cjenovni rang, savjetujem vam da posjetite trgovinu i educirate se o njemu konkretno za vašu kožu. Vrlo je važno da naučite kako ga pravilno koristiti i čim se usavršite, vjerujte mi da nećete prestati posezati za njim.

(Pročitajte: Isprobala sam Avène Hydrance Aqua-Gel kremu za lice i koža mi je napokon dobila potrebnu hidrataciju)

Foto: Privatna arhiva, Jane Iredale Instagram