Postoje 2 tipa žena sa smanjenom željom za seksom, a ovo ih povezuje

by | 27 studenoga, 2020

Ne postoji ništa sramotno ili pogrešno u smanjenoj želji za seksom. Smanjen libido ne treba predstavljati kao problem i opisivati ga kao nešto loše.

Kad je riječ o smanjenoj želji za seksom, gotovo uvijek se postavlja pitanje o tome kakav je to i koliki “normalan” ili “prihvatljiv” libido. Odgovor na to pitanje varira od osobe do osobe, a smanjen libido problem je jedino ako ga osoba koja ga proživljava smatra problemom. Nedavno istraživanje, koje se bavi seksualnom željom u žena, pokazalo je da postoje dva tipa smanjenog libida kad su u pitanju žene.

Dva tipa smanjene seksualne želje kod žena

Istraživanje je obuhvatilo 508 žena u dugim vezama, kojima su postavljana pitanja o njihovom ljubavnom odnosu, seksualnom životu i životu općenito. Rezultati su pokazali da postoje dva tipa žena sa smanjenim libidom – prvi je tip generalno nezadovoljnih žene, a drugi je tip žena koje su nezadovoljne seksom. (Pročitajte: 5 stvari koje prema ginekolozima žene trebaju znati o seksu)

Generalno nezadovoljne žene

U ovu grupu spadaju žene koje imaju nisku želju za seksom (u usporedbi s drugim ispitanicama), no isto tako, imaju i drugih problema kad je u pitanju njihov odnos s partnerom. Naime, žene iz ove grupe nezadovoljne su cjelokupnom vezom i odnosom sa svojim partnerom te su, također, pod velikim stresom zbog drugih životnih okolnosti. Dakle, problem kod ove grupe nije samo seksualnog tipa nego je problem u nezadovoljstvu odnosom s partnerom koji se onda ocrtava i na njihovu intimnost.

Seksualno nezadovoljne žene

Seksualno nezadovoljne žene, također, imaju nisku želju za seksom u usporedbi s drugim ženama koje su sudjelovale u ispitivanju. No njihovo nezadovoljstvo ostaje samo u domeni seksa. Dakle, ove su žene zadovoljne svojim partnerima i odnosom koji imaju s njima. Isto tako, ove žene imaju manju razinu stresa od generalno nezadovoljnih žena. (Pročitajte: Imate smanjenu želju za seksom? Evo kako to riješiti)

Što im je zajedničko?

Prije svega, zajedničko im je nezadovoljstvo koje osjećaju zbog smanjenog libida. Niti jedna od žena koja je pokazala smanjenu želju za seksom prilikom ispitivanja nije izjavila da joj to ne smeta. Osim toga, zajednička im je i jako loša komunikacija s partnerom kada je u pitanju seks te seksualne želje. Dobra komunikacija temelj je zdrave i stabilne veze, a to vrijedi i za komunikaciju koja se tiče intimnosti i seksa.

Foto: Romina Farias/Unsplash