Imate smanjenu želju za seksom? Evo kako to riješiti

by | 6 rujna, 2020

Uzroci smanjene želje za seksom ne kriju se uvijek u odnosu i ne moraju nužno ukazivati na probleme između partnera. Smanjen libido javlja se i zbog niza vanjskih uzročnika.

Stoga, ako ste ove godine puno manje raspoloženi za seks, ne morate se brinuti jer je uzrok tome možda i cjelokupna situacija koju nam je donio koronavirus i sve promjene kroz koje smo prošli. Stres zbog promjene planova, otkaza, neviđanja bliskih ljudi koji ne žive u istom gradu ili državi te mnoštvo drugih neočekivanih preokreta, utjecali su na velik broj ljudi. Sve je to dovelo do sakupljanja teških emocija, povlačenja u sebe te promjena u komunikaciji s najbližima. Isto tako, to je moglo utjecati i na vašu intimu. Ako ste osjetili partnerovo (ili svoje) povlačenja kada je u pitanju seks, u nastavku vam donosimo načine na koje to možete riješiti.

Pričajte o seksu

Nemojte se sramiti govoriti o seksu i vlastitom ili partnerovom libidu. Pričajte o stvarima koje vas u seksu zabavljaju i uzbuđuju. Budite otvoreni kada je u pitanju vaša smanjena želja za seksom, govoriti o svojim emocijama te pitajte partnera o njegovim. Nepodudaranje libida ne mora značiti završetak veze. Budite iskreni jedno prema drugome te nemojte zaboraviti da se za pomoć uvijek možete obratiti i prijateljima. Razgovor o seksu s prijateljima često će vas ohrabriti za razgovor o seksu s partnerom.

Poradite na intimnosti

Intimnost nije rezervirana samo za spavaću sobu. Otvorite se partneru, budite ranjivi, razgovarajte bez kočnica i granica. Radite aktivnosti koje dugo niste, izvedite se na spoj i ponovno se upoznajte. Otvoreni i intimni razgovori znaju biti itekako seksi.

Nemojte zaboraviti na dodire

Ako niste spremni na seks, nemojte zaboraviti na dodire. Dodirujte jedno drugo u prolazu, dodirujte se dok gledate omiljenu seriju, dodirujte se pod tušem i nemojte zaboraviti dirati sami sebe.

Pričajte o masturbaciji

Masturbacija je posve normalna stvar i rade je svi bez obzira na to jesu li single ili u vezi. Budite otvoreni s partnerom kada je u pitanju masturbacija. Ne postoji ništa sramotno u tome. Ako želite otići korak dalje, upustite se u zajedničko masturbiranje. Ono bi vas vrlo lako moglo dovesti do seksa.

Uza sve nabrojano, bitno je smanjiti razinu stres kroz dobar i kvalitetan san, tjelovježbu, šetnje prirodom te dane posvećene vlastitom mentalnom zdravlju.

Foto: Flora Westbrook/Pexels