Pogađa vas blagdanski stres? Imamo tri načina kako to riješiti

by | 5 prosinca, 2022
blagdanski stres

Veselite se nadolazećim blagdanima, ali vam ipak stvara grč u želucu pomisao na gužvu i prekomjerno trošenje, kao i činjenica da se morate družiti?

Blagdanski stres može pogoditi svakoga, čak i djecu. Puno je očekivanja oko blagdana jer njih mnogi vežu uz druženja, rituale i radosna sjećanja. Ipak, upravo ta očekivanja mogu dovesti do stresa.

Blagdanski stres izgleda gotovo isto kao i uobičajeni svakodnevni stres. Može utjecati na tijelo na mnogo različitih načina, a simptomi mogu uključivati sljedeće: anksioznost, tugu, glavobolju, bolove u tijelu, nemogućnost spavanja i razdražljivost.

Postoje načini za rješavanje blagdanskog stresa, ali prvo morate znati što ga uzrokuje. Osjećate li se zbog određenih situacija preopterećeno? Kad ste pod stresom, stanite i pokušajte razmotriti što bi moglo uzrokovati vašu tjeskobu te shvatiti okidače za taj stres kojeg imate. Stres i depresija mogu vam pokvariti praznike i naštetiti zdravlju, a vjerujemo da to stvarno ne želite.

Pročitajte: Postblagdanska depresija postoji, a evo i koji su simptomi

Tri stavke koje pomažu kod blagdanskog stresa

Stavite sebe na prvo mjesto

Da, zvuči nelogično. Ali briga o sebi u vremenima kad smo toliko zaokupljeni poslom i drugima je jednostavno neminovna. Briga o sebi može vam pomoći da se lakše brinete o drugima. Odvojite malo vremena za stvari u kojima uživate. Nađite vremena za vježbanje, planirajte večeru vani ili samo nekoliko minuta na svježem zraku. Ne zaboravite važnost redovitog dobrog sna. I da, to radite upravo i za vrijeme blagdana jer će itekako pomoći da smanjite stres koji doživljavate.

Planirajte

Nemojte i stvarno nemojte sve ostavljati za posljednji tren! Na vrijeme napravite plan, zapišite sve stvari koje biste trebali napraviti i napravite prioritete za ono što je prvo na redu. Kad imate sve na papiru, tada imate posloženo i u glavi, a tim više to znači da dolazi manje do stresa i bespotrebne anksioznosti.

Nemojte se bojati reći “ne”

Što to znači? Božićno i blagdansko vrijeme donosi druženja, ali ipak naučite postavite granicu. Pristanite samo na ono što vas čini sretnima i što će vam donijeti radost, a recite “ne” obvezama za koje znate da će vam donijeti razočaranje i koje vas ne vesele. I u tome nema ničeg lošeg! Jednim “ne” možete riješiti puno brige i stresa. Zato budite dosljedni i posvećeni sebi i onome što mislite.

Još nekoliko savjeta kako da lakše prebrodite blagdanski stres

Ako osjećate stres tijekom blagdana, također može pomoći da razgovarate s prijateljem ili članom obitelji o svojim brigama, a ako se osjećate usamljeno ili izolirano, potražite društvene, vjerske ili druge društvene događaje ili zajednice. Volontiranje je također dobar način da podignete svoje raspoloženje i proširite svoja prijateljstva, a blagdani su izvrsno vrijeme baš za to.

Odvojite malo vremena za sebe te pronađite aktivnost u kojoj uživate. Provedite samo 15 minuta nasamo, bez ometanja, jer vas to može dovoljno osvježiti da obavite sve što trebate učiniti.

Zato pronađite nešto što smanjuje stres tako što čisti vaš um, usporava disanje i vraća unutarnji mir.

Pročitajte: Tamara Kajari: Kako se pravilno organizirati za blagdane bez stresa

Foto: Zinkevych iStock/Getty Images Plus via Getty Images