Podsjetite se na najvažnije vaginalne savjete koje svaka žena mora znati

8 najvažnijih vaginalnih savjeta za svaku ženu

by | 11 kolovoza, 2021
vaginalni savjeti

Seksualno i vaginalno zdravlje tema je iznimno važna za svaku ženu. Često, tražeći odgovore na brojna pitanja Google je najbolji prijatelj, a ponekad se i lako izgubiti u cijelom moru informacija koje se nude. Iako je najbolje rješenje i opcija bilo kakve nedoumice rješavati sa svojim ginekologom, često i do njega nije lako doći, pa zato na jednom mjestu donosimo osam najvažnijih vaginalnih savjeta kojih bi se morala pridržavati svaka žena.

8 najvažnijih vaginalnih savjeta za svaku ženu

Nemojte čistiti vaginu
To ne znači da se ne trebate prati, ali nikako nemojte koristiti posebne pilinge ili sapune jer će oni samo napraviti štetu, to jest narušiti svoju prirodnu pH ravnotežu. Blagi sapun ili samo voda sve su što vam treba. Stručnjaci za rodnicu kažu da se sama čisti. Osim ako nešto nije u redu, tada se čisti iscjetkom. Definitivno nemojte pokušavati primjenjivati bilo kakve proizvode jer bi to moglo dovesti do iritacije i infekcije.

Miris rodnice
Svaka rodnica ima svoj miris, ali kada taj miris postane prejak ili smrdi, svakako kontaktirajte svog liječnika da bi se isključila bilo kakva vrsta bakterijske vaginoze.

Pazite na boju iscjetka
Iscjedak je normalan i može se mijenjati tijekom vašeg menstrualnog ciklusa. Zato i izgleda svaki put drukčije, ovisno o tome što se događa u tijelu. Kako navodi U.S. Department of Health and Human Services, kad se tijelo priprema za ovulaciju, tada se i oslobađa više cervikalne sluzi koja može izgledati bijelo, žuto, mutno i ljepljivo. Tijekom ovulacije, taj iscjedak postaje proziran i sklizak i to je vaše najplodnije razdoblje. Nakon toga opet slijedi normalan iscjedak i ciklus počinje ispočetka. Međutim, ako vaš iscjedak izgleda poput svježeg sira, to bi mogao biti znak infekcije. Siva, zelena ili žuta boja ukazuju na bakterijsku infekciju ili spolnu infekciju pa tada svakako kontaktirajte svog liječnika.

Pročitajte: Vrste vaginalnog iscjetka: kada potražiti pomoć liječnika?

Pravilno brisanje nakon nužde
Stvar koju smo spomenuli već bezbroj puta, ali ovo je doista pravilo koje se morate pridržavati. Uvijek se brišite od naprijed prema iza kako ne biste prenijeli bakterije iz rektuma u mokraćnu cijev, što može dovesti do infekcije mokraćnog sustava.

Pažljivo birajte donje rublje
To znači: birajte pamuk. Iako je donje rublje svilenog materijala izrazito seksi, birajte ga samo za posebne prilike. Pamuk omogućuje prolazak zraka i spriječava rizik od razvoja infekcije. Također, nakon vježbanja obavezno promijenite svoje donje rublje, što prije.

Pripazite kakve lubrikante birate
Dakle, postoje točno određeni proizvodi napravljeni upravo za to. Nemojte koristiti sve što vam se čini zgodno i što vam dođe pod ruku jer bi to moglo izazvati probleme i narušiti pH vrijednost vaše rodnice.

Krvni ugrušci tijekom mjesečnice
Ako tijekom mjesečnice primijetite neobične krvne ugruške, razgovarajte sa svojim liječnikom. Oni obično ne predstavljaju veliki problem, a mogu se stvoriti kada krv predugo ostane na jednom području (recimo, dok spavate).

Redovito se testirajte na spolno prenosive bolesti
Bez obzira na to jeste li u monogamnoj vezi ili ne, redovito testiranje je iznimno važno, posebice ako vaš liječnik smatra da za to ima osnova. Testiranje i dijagnoza omogućit će da se riješite simptoma i smislite plan liječenja kako ne bi došlo do većih problema.

Pročitajte: Što je zapravo sposobnost samočišćenja vagine i kako treba izgledati higijena intimnih dijelova?

FOTO: Deagreez iStock/Getty Images Plus via Getty Images