Poboljšajte svoje zdravlje korištenjem alternativnih izvora vitamina D

by | 6 listopada, 2013

Mlijeko i sunce su odlični izvori vitamina D. Međutim, kako se bliži zima i bit će sve teže uloviti koju zraku sunca, bit će nam potrebni alternativni izvori vitamina D, koji su, srećom, lako dostupni zahvaljujući time što se mogu pronaći u različitim namirnicama.

Riba
Svježa i konzervirana riba sadrži vitamin D,osobito losos, sardina i tuna. Više od 50 posto preporučene dnevne količine možete unijeti ukoliko pojedete sendvič s tunjevinom ili lososom u težini od 85 grama.

Gljive
Gljive apsorbiraju vitamin D kada su izložene sunčevoj svjetlosti i vrlo su korisne u prehrani.

Sok od naranče
Mnogi proizvođači prodaju sok koji je obogaćen vitaminom D. Ovaj vitamin je sadržan i u svježem voću.

Jaja
Jaja također sadrže vitamin D, ali pri njihovoj konzumaciji treba obratiti pažnju na krvni tlak i kolesterol.

Izvor: cosmopolitan.rs