Poboljšajte svoje fitness rezultate: Kako koristiti pametni sat?

by | 27 svibnja, 2022
pametni sat koji odabrati

Ako se pitate kako koristiti pametni sat, u nastavku donosimo detalje koji vam mogu pomoći pri izboru modela koji će biti baš po vašoj mjeri.

Osim ako posljednjih godina niste živjeli negdje u divljini, bez pristupa internetu, bez sumnje znate dosta o fitness narukvicama i pametnim satovima – a možda ih i imate, jedno ili drugo. Ali ako ove uređaje i dalje koristite samo za brojenje kalorija i praćenje dnevnih aktivnosti, onda dosta propuštate. Oni su odavno prestali biti oprema isključivo za zaljubljenike u fitness.

Tijekom prošle godine prodaja pametnih satova diljem svijeta porasla je za nevjerojatnih 27 posto, prema nedavno objavljenom istraživanju Global Smartwatch Model Tracker, konzultantske kompanije Counterpoint Research. Iskreno, to i nije neko iznenađenje s obzirom na to što sve oni mogu raditi. S funkcijama od mjerenja razine stresa do kontroliranja zdravlja vašeg srca i praćenja menstruacije, pametni satovi mogu puno toga. Pitanje je samo koji je najbolji za vas? Evo što kažu stručnjaci o tome kako procijeniti koji je uređaj najbolji za vas.

Savjeti prije kupovine pametnog sata

Prije nego što se “zaletite” i kupite uređaj, krenite od praktičnih stvari:

  • Zvuči očigledno, ali i uvjerite se da je vaš pametni sat kompatibilan s vašim telefonom jer Apple satovi rade samo s iPhoneom, dok se mnogi drugi mogu “upariti” samo s Android uređajima.
  • Provjerite trajanje baterije – svakako ne želite da se već do podneva isprazne.
  • Narukvice se obično istroše prije samog uređaja, pa se uvjerite mijenjaju li se lako i još lakše zakopčavaju.
  • Pogledajte izbor dostupnih aplikacija za uređaj koji želite nabaviti.

Pametni sat ili fitness narukvica? Što izabrati?

Nosivi uređaj, pametni sat, fitness tracker, fitness narukvica – zar to nije sve jedno te isto? Pa, zapravo, nije. Nosivi uređaj je opći izraz za svaki gadget koji se nosi pričvršćen na tijelu, od kojih vam neki mogu omogućiti da pratite zdravlje ili kondiciju, a neki omogućavaju da se povežete s drugim uređajima i aplikacijama.

Ipak, najveći broj nosivih uređaja danas ima elemente i jednog i drugog iako je većina specijalizirana za određena područja. Da bi se stvari još više zakomplicirale, kako tehnologija napreduje, sve su dostupniji nosivi uređaji predviđeni za neke druge dijelove tijela, a ne isključivo za ručni zglob. Primjerice, sve su popularniji pametni prsten, traka za glavu, pa čak i čarapa.

Pročitajte: Aplikacije za praćenje ovulacije – Zašto je korisno instalirati ih?

koji pametni sat odabrati

Iz kuta fitnessa

Nosivi uređaji odličan su način kako da poboljšate kondiciju i da vam olakšaju postavljanje fitness ciljeva i njihovo praćenje. Osim brojenja koraka, oni vas također mogu obavještavati o tome koliko ste vježbali (praćenjem otkucaja srca tijekom treninga), kakav vam je bio san i koliko ste kalorija potrošili. Mnogi imaju ugrađene načine praćenja vašeg napretka ili aplikacije koje možete preuzeti da biste pratili napredak.

Pametni satovi odlični su za fitness jer vam mogu pomoći da ostanete motivirani dok se vraćate u kondiciju i dok ne stignete do onog krajnjeg cilja, a to je da vam fitness jednostavno postane način života.

Primjerice, Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje 150 minuta vježbi umjerenog intenziteta tjedno, ili 75 minuta intenzivnog vježbanja, podijeljenih na četiri do sedam dana. Ali kako odrediti vježbamo li umjereno ili intenzivno? Intenzitet se izračunava kao postotak maksimalnog broja otkucaja srca za svakog pojedinca na osnovi njegovog uzrasta, što znači da bi umjereni intenzitet bio između 50-70 posto maksimalnog srčanog ritma pojedinca.

Znajući ovu brojku kad radite na svojim fitness ciljevima, dok nosite fitness tracker, znači da možete točno odrediti da li vježbate u pravom opsegu za vas jer uređaj neprekidno prati i bilježi vaše otkucaje srca. Još jedna prednost je to što možete početi pratiti obrasce i vizualno, obično u formi grafikona, na tjednoj, mjesečnoj ili čak godišnjoj bazi, tako da možete vidjeti postižete li svoje ciljeve, trebate li ih povećati u odnosu na poboljšanje kondicije ili ih smanjiti zbog bolesti ili povrede. Uočavanje obrasca može povećati motivaciju.

Ipak, vrijedi biti oprezan pri izboru uređaja. Jedan od problema jest to što oni također mogu stvoriti usku definiciju uspjeha. Niste uspjeli prijeći 10 000 koraka? To može izgledati kao neuspjeh – i vaš tracker vas može podsjetiti na to. Krivljenje sebe zato što niste ostali u određenoj zoni otkucaja srca ili ste primijetili da vaš san nije kvalitetan koliko bi trebao biti – može biti jako stresno i demotivirajuće.

Pročitajte: Ove aplikacije mogu vam pomoći pri vježbanju u teretani

koji pametni sat odabrati

Iz kuta stresa i zdravlja srca

Većina najnovijih modela nudi neku vrstu praćenja stresa, a glavni način na koji to rade jest putem mjerenja otkucaja vašeg srca u minuti (bpm). Ali tu su i drugi, kao što su najnoviji Samsung modeli, također mogu pratiti varijabilnost srčane frekvencije (HRV), koja mjeri vremenske intervale između otkucaja srca i otkriva sve nepravilnosti ili fluktuacije. Visok HRV je dobar znak, dok nizak HRV može ukazivati na to da ste pod stresom, a također može biti povezan s dijabetesom, srčanim bolestim ili povišenom razinom kolesterola.

Ipak, budite oprezni jer preciznost ovih uređaja može znatno varirati. Kad biste nosili pet različitih uređaja istovremeno, vjerojatno biste dobili pet različitih rezultata u pogledu obrazaca spavanja, razine stresa i potrošenih kalorija. Podaci mogu varirati i do pet posto.

Ovo ne bi trebalo uznemiravati ljude koji trackere koriste radi postizanja fitness ciljeva, ali korisnici bi, definitivno, trebali biti oprezni ako se oslanjaju na njih kao na glavni izvor zdravstvenih podataka. Bilo kakvu sumnju ili zabrinutost kada je zdravlje u pitanju treba provjeriti s izabranim liječnikom.

Iz kuta gubitka kilograma

Gubitak težine nije lak podvig, zbog čega je svaki uređaj koji nam može pomoći da pratimo prehranu dobrodošao. Mnogi pametni satovi sada imaju i aplikacije za preuzimanje koje vam mogu pomoći da brojite kalorije i da se držite novog, zdravog načina prehrane. Svi znamo da je zdrava prehrana ključna i za fizičko i za mentalno blagostanje. Iako možda imamo dobru namjeru da se pridržavamo pravila zdrave prehrane, lako je izgubiti fokus.

Brojenje kalorija, razvoj zdravih navika u prehrani, planiranje obroka i pridržavanje rasporeda zahtijevaju mnogo planiranja i pažnje. Srećom, pametni satovi imaju aplikacije koje mogu pratiti i evidentirati unos kalorija za svaki obrok, što tu aktivnost uvelike olakšava.

Kako koristiti pametni sat i koji odabrati?

ODLIČNA UKUPNA PERFORMANSA

Samsung Galaxy Watch 4 je prava “zvijer” koja vas povezuje s vašim pametnim telefonom, a ujedno ima funkcije fitness, zdravstvenog i wellbeing trackera, prati vaše otkucaje srca, san, stres, trudnoću…

NAJBOLJI ZA HOLISTIČKO ZDRAVLJE

Fitbit Sense broji korake i potrošene kalorije, prati otkucaje srca, san i stres, mjeri temperaturu, a ujedno nudi i relaksirajuće sesije meditacije.

NAJJEDNOSTAVNIJI

Huawei Watch Fit pristupačne je cijene i prati vašu fitness aktivnost u preko 100 različitih režima vježbanja. Lagan je i jednostavan za uporabu, a puni se za svega pet minuta.

 

Foto: Jun/iStock/Getty Images Plus via Getty Images, PR