Pobijedite proljetni umor!

by | 18 svibnja, 2012

 Željno ste iščekivali proljeće, a sada, kada se uporna zima konačno predala, osjećate se iscrpljeno, bezvoljno i nemate snage da obavljate ni uobičajene aktivnosti, a kamoli da uživate u prvim toplim i sunčanim danima.

To su simptomi proljetnog umora, od kojega, prema nekim procjenama, iz godine u godinu pati svaka deseta osoba na planeti. Ovo stanje je posljedica načina života u toku jeseni i zime. Suviše masne i teške hrane na tanjuru, uz nedovoljno vitamina i minerala te premalo sunčeve svjetlosti i fizičke aktivnosti, dovodi do pada energije. Ipak, uz izmjene u načinu prehrane i laganu šetnju u prirodi, ubrzo ćete ponovo biti u formi.

Kad je riječ o prehrani, prvo morate ograničiti unos masti i šećera. Slatkiši će vam trenutno vratiti energiju, ali taj osjećaj će kratko trajati. Ubrzo će doći do naglog pada šećera u krvi, pa ćete se osjećati još tromije. Zato se bacite na namirnice koje sadrže složene ugljikohidrate, one su najbolji saveznik u borbi protiv proljetnog umora. To su krumpir, tjestenine i drugi integralni proizvodi od žitarica. Nutricionisti tvrde da su i male količine ugljikohidrata dovoljne da organizam pokrene proizvodnju serotonina, hormona koji izaziva osjećaj sreće.

Vaš jelovnik treba obilovati laganim obrocima, svježim voćem i povrćem. Ne odstupajte od tri glavna obroka i dva međuobroka, ali oni moraju biti prilagođeni vašim godinama, aktivnostima, spolu i eventualnim kroničnim tegobama. Naročito je važno da ne preskačete doručak. U nedostatku vremena, za užinu će vam koristiti i neko svježe voće. Malim čarobnjakom koji otklanja umor smatra se vitamin C, pa jedite kivi, naranče i limun, kao i u toku zime. Sok od limuna ili naranče koristite i za prelijevanje salata od voća i povrća. Neka se na vašem meniju nađu i paprika i peršun, koji su naročito bogati ovim vitaminom. Birajte i namirnice bogate rastvorljivim vlaknima, kao što su jabuke, zob i mahunarke, a juha mora biti neizostavan dio ručka. Okrijepit će vas i osigurati vam dovoljno tečnosti, vitamina i minerala.

U borbi protiv umora idealna je i riba. Novija istraživanja pokazuju da prehrana bogata ribom stimulativno djeluje na procese u organizmu, pružajući mu dodatnu energiju. Ako ste često pospani i loše raspoloženi, možda vam nedostaje gvožđe. Ovaj mineral ima važnu ulogu u izgradnji hemoglobina i veoma je bitan za imunosistem. Muškarcima treba oko deset, a ženama oko 15 miligrama gvožđa dnevno. Glavni izvori gvožđa su soja, špinat, crvena mesa, riba i orašasti plodovi. Gvožđe će se bolje apsorbirati iz hrane pomoću vitamina C.

Važno je i da pijete dovoljno tekućine, najmanje litra ipo dnevno. Voda će vam pomoći da regulirate probavu i brže se oslobodite nakupljenih toksina, čime se smanjuje i osjećaj umora. U vodu možete dodati malo limunovog soka, što će vas dodatno osvježiti, a korisna je i mineralna voda koja će vam izbalansirati nivo minerala u organizmu.
Ograničite uzimanje alkohola. On djeluje depresivno na centralni nervni sistem, a smanjuje i nivo šećera u krvi. Izbjegavajte kavu, crni čaj i gazirane napitke. Iako će vam možda isprva djelovati jako naporno, trudite se da redovno šetate, vozite bicikl, trčite… bavite se sportom. To će vašem tijelu osigurati više kisika i više energije.

Tagovi: