Pobijedite prehladu u jednome danu!

by | 26 prosinca, 2012

 Svi koji danima, pa i tjednima, vuku prehladu, teško će povjerovati u tvrdnju stručnjaka da je prehladu moguće pobijediti za samo 24 sata. Ali, profesor Ron Eckhel sa Sveučilišta u Cardiffu smatra da je to izvedivo, pod uvjetom da se pridržavate plana.

7:00: Nakon buđenja, kada osjetite da niste baš najbolje, obavezno se istuširajte i to vrelom vodom. Na taj način će popustiti bolovi u zglobovima, a dišni putevi bit će pročišćeni.

8:00: Kvalitetan doručak je nezaobilazan. Popijte čašu soka od cijeđene naranče da biste unijeli dovoljno vitamina C i spremite topao obrok u kojemu bi trebalo preovladavati bobičasto voće.

10:00: Očistite dišne puteve i ispušite nos, tako što ćete ih napariti. Dovoljno je da stavite glavu iznad posude s vrućom vodom, da je prekrijete ručnikom i ostanete tako što duže možete.

12.00: Iako bismo se, kada nas uhvati prehlada, najradije uvukli u krevet i tako proveli cijeli dan, profesor Eckhel  smatra da je prije ručka dobro zaputiti se u kraću šetnju na svježem zrakz. Tako, kaže on, poboljšavamo i imunitet i raspoloženje.

13:00: Za ručak se preporučuje sendvič od piletine i salata. Proteini će ojačati imunitet. Ako budete izbjegavali meso, prehlada će se najvjerovatnije produžiti i postati nepodnošljivija.

15:00: Ponovno je vrijeme za vrući napitak, odnosno biljni čaj koji će pomoći da se oslobodite sluzi iz tijela, ili za čašu svježe ocijeđenog soka, bogatog vitaminom C.

18:00: Prilikom pripreme večere u hranu ubacite malo curryja ili neki drugi začin (đumbir, feferone, bijeli luk) koji ima antivirusna i antibakterijska svojstva. Ovi začini će pročistiti sinuse i pomoći vam da očistite dišne puteve i oslobodite se bakterija.

20:00: Kao što ste dan započeli s vrućom vodom, tako ga i završite, ali uz toplu kupku, koja će opustiti umorne i bolne mišiće i pročistiti dišne puteve.

22:00: Da bi se tijelo oporavilo, neophodno je da odspavate bar osam sati tokom noći, što podrazumeva raniji odlazak na spavanje.

Tagovi: