PMS: Možete ga pobijediti, i to upravo ovako!

by | 6 listopada, 2021
pms

PMS ili predmenstrualni sindrom je zapravo niz simptoma koji pogađaju do 90 posto žena – za stylist.co uk govori nutricionistkinja Gail Madalena te ističe da se on može dogoditi bilo kada između ovulacije do dana početka menstruacije, a postoji više od 150 simptoma koji su identificirani kao dio predmenstrualnog sindroma.

Međutim, znate li da se simptomi PMS-a mogu itekako smanjiti, i to promjenom načina na koji vježbate i jedete? Upravo to valja prakticirati tijekom ciklusa jer će to uvelike pomoći. PMS je uzrokovan hormonalnim promjenama koje se događaju tijekom cijelog ciklusa – to je način na koji tijelo reagira na prekomjernu proizvodnju estrogena tijekom folikularne faze ili pad progesterona tijekom luteinske faze.

Nutricionistkinja govori da PMS ne bi uopće trebao biti iscrpljujući za svakodnevni život ili ga ometati, a upravo do toga dolazi zbog izrazitih simptoma koji se javljaju. U tu skupinu spada pretjeran umor, razdražljivost, hormonska neravnoteža, debljanje, neredovite menstruacije.

Pročitajte: Kako hormoni utječu na probavu i što to znači za vaš menstrualni ciklus?

Ipak – postoji način

Način na koji se krećete i kako jedete može vam pomoći pobijediti PMS ili ga barem lakše prebroditi, a tiče se toga kako upravljati kortizolom ili hormonom stresa.

Hrana koju konzumirate može povećati intenzitet grčeva, umor i promjene raspoloženja. Previše šećera i ugljikohidrata može nanijeti štetu hormonskom zdravlju, dovesti do povišene razine inzulina i povećati proizvodnju kortizola. Istovremeno, kortizol je bitan hormon koji, ako ga imate previše, može poremetiti gotovo sve, od proizvodnje spolnih hormona do kvalitete sna i razine stresa.

Gail također objašnjava da i dijete mogu imati dugoročne učinke na razinu hormona, posebice ako se radi o naglom gubitku ili dobitku težine. Značajnu ulogu tu ima i vježbanje, posebice ono visokog intenziteta, što može dovesti do prekida ovulacije i uzrokovati izostanak menstruacije.

Neke žene uopće neće primijetiti da se nešto događa tijekom PMS-a, dok se druge stvarno tada bore s bolnim periodom. Upravo zato savjetuje se da vježbanje tijekom cijelog menstrualnog ciklusa prilagodite sebi kako biste održali energiju i izbjegli “izgaranje” u razdobljima kad vam razina energije prirodno pada. Takav način održavanja ravnoteže može pomoći u probavi, energiji i koncentraciji da ostanu pod kontrolom.

Pročitajte: Jeste li znali da sinkronizacija s ciklusom uvelike utječe na vašu produktivnost?

Dakle, sve je u pronalaženju onoga što odgovara vama i vašem načinu života. Nema ništa lošeg u tome da tjedan dana radite pod manjim opterećenjem, čak i ako to značila samo kratka šetnja. Jednostavno održavanje tijela aktivnim hodanjem i istezanjem može značajno smanjiti simptome PMS-a i povećati razinu energije.

Kad je hrana u pitanju, potrudite se u što manjoj količini konzumirati sve što može povećati probleme i usredotočite se na zdravu prehranu, uzimanje magnezija koji će poboljšati kvalitetu sna, uzimanje kurkume za ublažavanje nadutosti, grčeva i glavobolje. U danima PMS-a smanjite kofein, alkohol i jako slanu hranu.

FOTO: Polina Zimmerman/Pexels