Plant-based Full of Taste: Zapečeni chili koji će probuditi vaše okusne pupoljke

by | 7 rujna, 2020

Ako ste se pitali kako napraviti savršeni chili, odgovor je stigao! Matei s bloga Plant-based Full of Taste nam ovog tjedna donosi recept za ukusni zapečeni chili s krumpirom!

Ovaj klasik, u bezmesnoj varijanti, zagrijat će svakoga tko misli da je jesen počela, a razveseliti bojama one koji misle da je ljeto gotovo. Ovim jelom se ne može pogriješiti, a na svakome je samo odabir koliko ljuto ovo jelo želi napraviti.

Zapečeni chili s krumpirom

Sastojci (za 4 osobe):
3 krumpira
3 mrkve
2 glavice luka
250 g crvenoga graha konzerviranog
250 g kukuruza konzerviranog
2 rog crvene paprike
400 g pelata
250 ml pasirane rajčice
2 svježe rajčice
100 g crvene leće
50 ml crnog vina
začini: sol, šećer, chili, crvena paprika, curry, umak od soje, aceto balsamico

Priprema:
1. Leću isperite pod vodom i stavite ju namakati pola sata. Krumpir ogulite, narežite na ploške i stavite ga odmah kuhati. Krumpir kuhajte 15-ak minuta. Mrkvu, luk i crvenu papriku nasjeckajte na sitne komadiće, a svježe rajčice na ploške. Pelate izvadite i isto ih narežite na manje komade.

2. Na tavu stavite pržiti luk, dodajte soli i nakon par minuta, dodajte sitno nasjeckanu mrkvu. Uz miješanje, pržite pet do šest minuta, zatim dodajte sitno sjeckanu papriku i nastavite pržiti povrće. Nakon par minuta, začinite sa curryem, chilijem i crvenom paprikom te podlijte vinom.

3. Kad vino ispari, dodajte grah i kukuruz, zatim pelate i pasiranu rajčicu. Isto tako, dodajte crvenu leću. Smanjite vatru, dodajte žlicu šećera, žlicu aceta balsamica, soja sos i kuhajte 15-ak minuta na nižoj temperaturi uz povremeno miješanje kako se leća ne bi primila za dno tave.

4. Zagrijte pećnicu na 210 °C. Prebacite čili iz tave u veći protvan, te složite po vrhu krumpir i svježu rajčicu. Prekrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu 30 minuta. Nakon 30 minuta, maknite aluminijsku foliju, pojačajte pećnicu na 230 °C i pecite još 15 minuta, dok se krumpir na vrhu ne zapeče.

Foto: Plant-based Full of Taste