Pfizer tableta protiv virusa COVID-19 mogla bi biti dostupna do kraja godine

by | 3 svibnja, 2021
covid-19, zdravlje,

Farmaceutska kompanija Pfizer radi na novom antivirusnom tretmanu za COVID-19 u obliku tablete. Mogao bi biti dostupan javnosti do kraja 2021. godine, a očekuje se da će tableta biti učinkovita protiv bolesti i inačica virusa. Ova vijest objavljena je u britanskim novinama Telegraph koji piše da Pfizer provodi istraživanja u SAD-u i Belgiji na dobrovoljcima. (Pročitajte: Hoćemo li trebati i treću dozu cjepiva protiv virusa COVID 19?)

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla istaknuo je da tvrtka testira dva antivirusna sredstva – jedan koji se daje intravenozno i drugi koji se uzima oralno. Uskoro bi trebala biti završena prva faza kliničkog ispitivanja gdje se usredotočuju upravo na oralnu primjenu jer pruža nekoliko prednosti i stvorit će potpuni tretman koji će nadopuniti cijepljenje, kako govori Bourla za CNBC.

Mikael Dolsten, glavni znanstveni službenik u Pfizeru, u priopćenju za javnost rekao je da borba protiv pandemije virusa COVID-19 zahtijeva prevenciju cjepivom i ciljano liječenje zaraženih. S obzirom na način na koji SARS-CoV-2 mutira, izvjesno je da će trebati pristup i drugim terapijskim mogućnostima.

Stručnjaci vjeruju da je za suzbijanje pandemije potrebno više od cijepljenja. (Pročitajte: I dalje vas muče pitanja oko cijepljenja protiv virusa COVID-19? Imamo najvažnije odgovore)

FOTO: Alena Shekhovtcova/Pexels