Hoćemo li trebati i treću dozu cjepiva protiv virusa COVID 19?

by | 16 travnja, 2021

Iako još uvijek nije sigurno ni jasno kako će se situacija odvijati, izvršni direktor tvrtke Pfizer, Albert Bourla, smatra da imamo najizgledniji scenarij.

“Moramo vidjeti kako će se stvari razvijati i koliko često ćemo se morati cijepiti. Dakle, to tek trebamo vidjeti. Vjerojatan scenarij je da će nam biti potrebna treća doza, negdje između šest i 12 mjeseci nakon što smo se u potpunosti procijepili, a potom će se provoditi godišnja revakcinacija. No, to sve još treba potvrditi. I naravno, novi sojevi će tu igrati važnu ulogu”, rekao je za CNBC.

Također, isto već neko vrijeme potvrđuju i direktori drugih tvrtki cjepiva koji vjeruju da će godišnje cijepljenje protiv virusa COVID 19 biti baš poput onog za gripu s obzirom na to da još uvijek nisu potpuno sigurni koliko dugo štite cjepiva.

Iz kompanije Pfizer rekli su kako je njihovo cjepivo protiv virusa COVID-19 do šest mjeseci nakon druge doze više od 91 % učinkovito u zaštiti od koronavirusa i više od 95 % učinkovito protiv teškog oblika bolesti. Pokazalo se da je i cjepivo kompanije Moderna, koja koristi tehnologiju sličnu Pfizerovoj, vrlo učinkovito u periodu od pola godine. No, još uvijek su potrebna dodatna istraživanja da se vidi koliko su dugo učinkovita.

Kad je treća doza u pitanju, ona bi se mogla primate zbog novih sojeva koronavirusa. “Analiziramo koliko traje reakcija našeg imunološkog sustava. Čini se da je taj odgovor snažan, ali se on s vremenom smanjuje i nema sumnje da novi sojevi za njega predstavljaju izazov. Stoga mislim da bismo trebali imati na umu da će nam možda biti potrebno pojačanje”, rekao je David Kessler, znanstveni savjetnik za COVID-19. Tvrtke Pfizer, Moderna i BioNTech već testiraju dodatnu dozu cjepiva nekoliko mjeseci.

Foto: Pexels