Borite li se s depresijom, ovih vam nekoliko savjeta može pomoći

by | 2 travnja, 2020

U svijetu od depresije pati više od 300 milijuna ljudi, a procjenjuje se da će broj biti još veći. Riječ je o psihičkom stanju koje treba shvatiti vrlo zbiljno. Depresivne osobe vrlo dobro znaju koliko je ponekad teško voditi normalan život, ustati iz kreveta i obavljati svakodnevne radnje. Depresija čini da se osjećamo nemoćnima, no vrlo je važno u tim trenucima preuzeti kontrolu, odnosno biti aktivni. Ovih nekoliko koraka moglo bi vam pomoći u tome.

  • Budite uporni

Terapija koju je propisao liječnik neće početi djelovati istog trena. Antidepresivima treba četiri do šest tjedana da prorade, dok kod nekih osoba ni tada nemaju učinka te će liječnik pokušati s drugom terapijom. U svakom slučaju to vas ne smije obeshrabriti. Kada depresivna osoba dobije odgovarajuću terapiju i uzima ju dovoljno dugo, liječenje uspijeva u 70 posto slulčajeva, kako piše portal WebMD.

  • Uzimajte lijekove točno po uputama

Stvorite naviku uzimati lijek uvijek u isto vrijeme. Puno je manja vjerojatnost da ćete ga preskočiti popiti ako ga uvrstite u svoju dnevnu rutinu kao što su pranje zuba, doručak ili odlazak na počinak.

  • Stil života

Jako puno možete učiniti mijenjanjem životnih navika. Uvedite reda u svakodnevicu. Jedite zdravu hranu, puno voća i povrća, a šećer izbacite ili svedite na minimum. Izbjegavajte alkohol, osobito ako uzimate lijekove. Vodite računa o spavanju, nemojte se izležavati tijekom dana.

Nekoliko studija pokazuje da tjelesna aktivnost može pomoći kod depresije. Počnite polako – šetnja u dobrom društvu sasvim je dovoljna. Postupno podižite intenzitet rekreacije.

  • Smanjite stres

Pokušajte što više izbjegavati stresne situacije. Npr. krećite svugdje na vrijeme kako zbog kašnjenja ne biste bili pod stresom. Nemojte se libiti se potražiti pomoć na poslu, ako ju trebate. Usvojite vježbe disanja. Najjednostavnije su, a najučinkovitije u opuštanju.

  • Budite iskreni

Idete li terapeutu budite iskreni. Nema smisla zavaravati sebe i njega jer nećete dobiti potrebnu pomoć.  Ljudima je ponekad neugodno razgovarati o osjetljivim temama kao što su manjak libida, nuspojave lijekova ili suicidalne misli – ali otvoren razgovor s liječnikom ili terapeutom će pomoći. Ako sumnjate u terapiju ili pristup svog terapeuta, recite mu to. Zajedno ćete pronaći najbolje rješenje.

Foto: Unsplash

IZVOR: RTL.HR