5 prirodnih zaslađivača koji su puno zdraviji od šećera

by | 26 lipnja, 2020

Želite smanjiti unos šećera, ali i dalje imati slatke obroke? Vrijeme je da isprobate zdravije alternative šećeru.

Sve veći broj ljudi svjesno pokušava smanjiti unos rafiniranog šećera. Osluškujući potrebe kupaca, sve više na tržištu nalazimo zdrave alternative šećeru zbog kojih slastice neće biti bezukusne. Ako i vi spadate u onu skupinu koja rafinirani šećer želi svesti na minimum, vrijeme je da u kuhinju nabavite sljedeće proizvode.

Javorov sirup

Ako ste malo bolje proučili zdrave verzije slastica, najčešće se umjesto šećera koristi javorov sirup. On sadrži u manjim količinama vitamine, minerale i antioksidanse, a što je kvalitetniji sirup, to je, naravno, i zdraviji. Svijetla verzija javorovog sirupa nastaje početkom sezone, dok se tamni radi kasnije te je i bogatiji mineralima i antioksidansima. Imajte na umu vam je sirupa potrebno ¾ naspram rafiniranog šećera.

Med

Med vjerojatno već imate u svom domaćinstvu. On ne samo da dugo traje, nego sadrži, vjerovali ili ne, čak 245 različitih zdravih sastojaka, a uz to djeluje antibakterijski. Ovisno o cvijeću postoje različite vrste meda koje se razlikuju po svojoj boji, konzistenciji i ukusu. Jedna čajna žlica meda sadrži oko 20 kalorija i zamjenjuje jednu jušnu žlicu šećera.

Sirup od agave

Kao što samo ime govori, sirup se izrađuje od svima poznate agave. Zbog svog niskog glikemijskog indeksa veoma je popularan i kod dijabetičara. No, imajte na umu da sirup sadrži 90 % fruktoze te se treba koristiti štedljivo. Okvirno, oko 100 g ovog sirupa odgovara oko 125 g šećera. Zbog svog neutralnog okusa, koristi se u razne svrhe.

Datulje

Ovo malo slatko čudo sadrži vitamine A, B, C i D, magnezij, kalcij, kalij, cink, željezno i druge brojne zdrave sastojke, a često se koristi u izradi kolača. Jedna čajna žlica sadrži oko 15 kalorija. Ako ne želite koristiti i obrađivati cijele datulje, možete koristiti i šećer od datulja. Omjer naspram rafiniranom šećeru je 1:1.

Šećer kokosovog cvijeta

Jedan od vodećih food trendova posljednjih mjeseci jest šećer kokosovog cvijeta. Niste čuli za njega? Bez brige, kod nas postaje tek sada popularan, ali ste ga vjerojatno vidjeli u raznim smoothie zdjelama po društvenim mrežama. Također je niskog glikemijskog indeksa te je dobra alternativa za dijabetičare. Koristi se u omjeru 1:1 prema rafiniranog šećeru. Glavni nedostatak jest njegova visoka cijena.

IZVOR: NOVILIST.HR

Foto: Maddi Bazzocco / Unsplash