Ove namirnice pomažu u očuvanju imuniteta kod djece

by | 15 svibnja, 2020

Nikad kao danas nije bilo toliko važno paziti i održavati imunološki sustav nas i naše djece. U vremenu pandemije virusa COVID-19, jedna od stvari koja je poznata o njegovom širenju je munjevita brzina kojom napada organizam. Iako još ne postoji konkretan lijek niti savjet o tome kako pobijediti ovaj virus, ostaje činjenica da nam kvalitetna prehrana pomaže u održavanju općeg zdravlja i time nam pomaže u borbi protiv epidemije.

Zbog toga je iznimno važno uključiti određene namirnice u svakodnevnu dječju prehranu i pokušati kod njih razviti naviku jedenja zdravih obroka. Jako je važno početi s usvajanjem zdravih navika što je ranije moguće jer se djeci onda nepce navikne na takvu hranu i lakše ju prihvate. Postoji nekoliko ideja o tome kako najlakše nagovoriti djecu na zdravu prehranu. Jedan od najučinkovitijih je da im ponudite jednu ili dvije zdrave namirnice ukomponirane u jelo za koje znate da ga vole.

Osim jabuka, banana, kruški, breskvi, naranči i avokada, četiri namirnice posebno se ističu svojom hranjivošću.

Špinat je odličan za održavanje zdravlja mozga, a izvor je niza hranjivih sastojaka koji dobro djeluju na tijelo. Među njima se posebno ističu željezo, vitamin A i folna kiselina, ali prisutni su i kalcij, magnezij, vlakna i razni drugi sastojci. Da bi se dobilo najviše od njega, preporuka je kuhati ga na pari ili ga pripremiti kao pire.

Slatki krumpir iznimno je bogat vitaminom A i vlaknima, što ga čini vrlo djelotvornim kada se radi o probavnom sustavu. To se može pokazati kao dosta važna pomoć u trenutku kada se vjerojatno cijela vaša obitelj (uključujući djecu) nalazi kod kuće pa je redovna probava jako važna. Odličan je za ubrzavanje metabolizma zbog prisutnosti mangana pa će vam pružiti odličan balans u većini jela.

Jedno od najzahvalnijih povrća za jak imunitet je bez dvojbe brokula. Ona sadrži veliku količinu vitamina C, kalija i željeza, a bogata je i vlaknima pa će pomoći vašoj probavi. Ako ju spremate za dijete, najbolje ju je pirjati ili od nje napraviti gustu juhu.

Od svih navedenih namirnica, djeci bi vam najlakše trebalo biti približiti bobičasto voće. Zbog slatkoće može zadovoljiti potrebu za slatkim kod vaših mališana, a odličan je izvor vitamina, minerala i raznih vlakana. Posebno je korisno zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava.

IZVOR: INDEX.HR

Foto: Unsplash