Napokon! Rješenje koje staje na kraj problemima sjedilačkog načina života

by | 24 siječnja, 2023
5-minutno hodanje, dugotrajno sjedenje

Ako radite uredski posao, vjerujemo da znate koliko zapravo i kako sjedenje negativno utječe na vaše zdravlje. Međutim, istraživači su sada otkrili da bi petominutne šetnje svakih pola sata mogle spriječiti zdravstvene opasnosti dugotrajnog sjedenja.

Nova studija Sveučilišta Columbia u New Yorku izvještava da samo pet minuta hodanja svakih pola sata može ublažiti neke od najštetnijih učinaka dugotrajnog sjedenja. Istraživački tim, predvođen dr. Keithom Diazom, izvanrednim profesorom bihevioralne medicine na Columbia’s Vagelos College of Physicians and Surgeons, testirao je pet različitih metoda za vježbanje.

Oni su uključivali jednu minutu hodanja nakon svakih 30 minuta sjedenja, jednu minutu nakon 60 minuta, pet minuta svakih 30 minuta, pet minuta svakih 60 minuta i bez hodanja.

Nova studija bila je manjeg opsega, uključivala je samo 11 odraslih osoba. Istraživači su izvijestili da je pet minuta hodanja svakih 30 minuta imalo najbolje rezultate, a bilo je to i vrijeme koje je značajno snizilo i glukozu u krvi i krvni tlak.

Prednosti hodanja tijekom dana

Stručnjaci kažu da se čak i male aktivnosti tijekom radnog dana zbrajaju. Dr. Yu-Ming Ni, kardiolog, rekao je da male promjene učinjene godinama mogu imati dugotrajan utjecaj na zdravlje.

“Primjerice, u osmosatnom radnom danu to iznosi 40 minuta tjelesne aktivnosti”, istaknuo je dr. Ni. “Dodajte tome 15-minutnu šetnju tijekom pauze za ručak i odjednom ćete imati gotovo sat vremena dodatne fizičke aktivnosti svaki radni dan. Uz ove male promjene, svatko može napraviti razliku u svom zdravlju, jednu po jednu pauzu za šetnju.”

Stručnjaci se slažu da stajanje i hodanje povećavaju protok krvi, osobito u nogama, čime se smanjuju šanse za zastoj i oticanje. Također, pomaže u metaboliziranju šećera i masti te može pomoći pri disanju.

Dugotrajno sjedenje može dovesti do problema i bolova u leđima.

Savjet za više kretanja dok puno sjedite

Napravite pauze za aktivnosti u redovitim intervalima. Umjesto da dugo sjedite, postavite si podsjetnike za to da ustanete i krećete se.

Pronađite izgovore za hodanje po zgradi, penjanje stubama, za bilo koju aktivnost koja će vas dići sa stolice i omogućiti vam više kretanja.

Pročitajte: Studija pokazuje kako sjedenje 8 sati dnevno može utjecati na rizik od moždanog udara

Foto: ilona titova iStock/Getty Images Plus via Getty Images