Zašto jako malo žena rodi u terminu koji im je liječnik predvidio?

by | 27 travnja, 2020

Vjerojatno će vas iznenaditi podatak da samo pet posto žena rodi na onaj dan kad im je termin. Datum, koji možete saznati već na samom početku trudnoće, zapravo više služi kao orijentir ginekologu koji prati vašu trudnoću i koji tako može pratiti napredak vaše bebe te vidjeti razvija li se sve kako treba nego kao datum kada ćete sigurno postati majka.

Da biste saznali termin poroda, trebate prvom danu svoje posljednje menstruacije dodati 280 dana (ekvivalentno 40 tjedana). Na primjer, ako je zadnja mjesečnica počela 1. rujna, vaš termin poroda je 7. lipnja. Ovakva metoda računanja termina poroda pretpostavlja da mjesečnicu imate redovno, svakih 28 dana. Ako su vam ciklusi inače duži, vjerojatno je da ćete roditi poslije termina poroda, ako su kraći, vjerojatnije je da ćete roditi ranije.

Ono što je sigurniji pokazatelj termina je ultrazvuk u prvom tromjesečju trudnoće. Ginekolog će vam izmjeriti veličinu gestacijske vrećice i duljinu ploda, a ako se podaci ne poklapaju, termin poroda će se prilagoditi.

No, čak i kad odradite sve ove preglede, nemojte se pouzdati u to da će vam beba stići na datum koji vam kažu. Razlog je jednostavan. Bez obzira na sva istraživanja koja su do danas napravljena, još uvijek nismo sigurni što točno pokreće trudove.

Većina žena, oko 80 posto, rodi između 37. i 42. tjedna. Od ostalih 20 posto, 11 posto žena rodi prijevremeno. Znanstvenici nisu sigurni zašto dolazi do ranijih trudova, no među potencijalnim faktorima spominju se višeplodne trudnoće ili neobično oblikovane maternice. Isto tako, uzroci mogu biti i razne infekcije te građa trudnice (žene lakše od 50 kilograma više su izložene riziku).

Kod onih trudnica koje prenesu termin također nije siguran razlog. Bjelkinje i žene ispod 30 godina imaju tendenciju imati malo duže trudnoće. Jedno istraživanje sugerira da bi i spol djeteta mogao igrati ulogu. Naime, po njemu se muška djeca češće rode poslije termina od ženske.

Budući da ulaskom u 42. tjedan nastaju i mnogi drugi potencijalni problemi za bebu i mamu, povećava se i mogućnost izvođenja carskog reza s ciljem izbjegavanja komplikacija. Također je vrlo vjerojatno da će vas uputiti na inducirani porod.

U konačnici, hoćete li roditi dijete prije ili poslije termina, nije niti bitno. Kad god stigne, vaša beba (ili bebe) će vam uljepšati i oplemeniti život.

Foto: Unsplash

IZVOR: INDEX.HR