OTKRIVAMO VAM koja se to hrana najbolje čuva zimi

by | 23 prosinca, 2017
FOTO: THINKSTOCK/GETTY IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GETTY IMAGES

FOTO: THINKSTOCK/GETTY IMAGES

Priroda je najbolji lijek i sigurno najbolja prevencija da svoje zdravlje, čak i zimi, držite na zavidnoj razini.

U toj će vam priči najviše pomoći namirnice koje prirodno podižu i čuvaju imunitet, no zaboravite na priču da nam u tome može pomoći samo vitamin C.

Istina je da su citrusi i vitamin C odlični saveznici zdravlju, ali to stvarno nije jedina hrana koja će pozitivno utjecati na imunitet, kao što je slučaj i s namirnicama koje su pune antioksidansa. O njima ne trebamo ni govoriti koliko su važni za snažan imunitet i borbu protiv bolesti.

Jogurt
Probiotička hrana poput jogurta potiče dobre bakterije u našim tijelima, a one zauzvrat čine čuda za zdravlje probave koja, pak, pomaže spriječiti infekcije gornjih dišnih putova. Uz jogurt, savršen izvor dobrih bakterija je i kefir te kiseli kupus – još jedna idealna zimska namirnica za zdravlje koja uz dobre bakterije ima i obilje vitamina C.

Češnjak
Iako mu miris nije baš omiljen, češnjak je prepun alicina koji je zadužen za uništavanje bakterija, zbog čega je odličan kao prevencija, ali i kad nastupi bolest. Naime, dokazano je da je oporavak uz češnjak, ali sirovi, puno brži i lakši nego bez njega.

Masna riba
Govorimo o ribi punoj zdravih masnoća i omega-3 masnih kiselina koje pomažu smanjiti upalu i ojačati zdravlje, a najbolji izbor su losos, tuna i skuša, koje bi zimi malo češće trebali imati na jelovniku.

Crvena paprika
Iako su naranče i drugi citrusi hrana koju ćete odmah povezati s vitaminom C i imunitetom, u istom bi kontekstu morali spomenuti i crvene paprike koje imaju gotovo 50 posto više vitamina od naranče, zbog čega se smatraju jako dobrom zimskom hranom.

Zeleno i korjenasto povrće
Mahunarke i zeleno povrće prava su zimska hrana jer obiljem vitamina i minerala pomažu ojačati organizam, a ne smijemo zaboraviti ni heljdu koja jako dobro grije organizam i daje nam puno energije potrebne organizmu da se odupre brojnim faktorima koji utječu na naše zdravlje tijekom duge i hladne zime.

IZVOR: INDEX.HR