Glavni razlozi zbog kojih je dobro grickati ove 4 skupine orašastih plodova

by | 16 kolovoza, 2019

Mnogobrojna istraživanja potvrdila su da grickanje orašastih plodova može pomoći u sprječavanju srčanožilnih bolesti. Da budemo precizniji, kombinirani rezultati četiri velika istraživanja u kojoj je sudjelovalo 170.000 muškaraca i žena pokazuje da grickanje orašastih plodova gotovo svaki dan smanjuje rizik od srčanog udara za nevjerojatnih 35 posto. Ali to nije sve, grickanje ovih plodova dobro je iz još puno razloga. Mi smo izdvojili četiri najbolja predstavnika svoje vrste koji vam mogu poboljšati zdravlje.

PISTACIJE ZA SITOST
Ove sjemenke su izuzetno bogate kalijem, kalcijem, vitaminima C, A, i E, kao i folatima. Uz to, sadrže i mikroelemente: željezo, cink, bakar, mangan, selen, kao i vitamin C (pet miligrama), ali i folate. Treba istaknuti i to da su izuzetno kalorični – 557 kcal ima u 100 grama budući da su i izuzetno masni (44,4 miligrama masti), ali i bogati ugljikohidratima (27,97 miligrama). Zahvaljujući visokoj kalorijskoj vrijednosti, brzo će vas zasititi, a pritom će smanjiti razinu kolesterola i zaštititi srce.

PINJOLI ZA KONTROLU APETITA
Od svih koštunjavih plodova, pinjoli imaju najveći postotak bjelančevina – 31 posto. Od vitamina pinjoli sadrže vitamine A, C, D, E, tijamin, riboflavin, nijacin, a od minerala željezo, magnezij, fosfor, cink i selen. Kao i drugi orašasti plodovi, i pinjoli su djelotvorni u prevenciji srčanožilnih bolesti i snižavanju LDL kolesterola. Ali osim u prevenciji srčanožilnih bolesti, pinjoli se koriste i kao ljekovito sredstvo protiv uznemirenosti, tuberkuloze, kod poremećaja rada bubrega, želuca i probavnog sustava.

BADEM ZA GUBITAK KILOGRAMA
Većina masnoća koje bademi sadrže su mononezasićene masnoće, a one djeluju pozitivno na smanjenje kolesterola i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Osim toga, bademi smanjuju opasnost od nastanka ateroskleroze. Nutricionisti tvrde kako usprkos visokoj kalorijskoj vrijednosti badema pomažu kod gubitka kilograma i sprječavanja pretilosti, ali i djeluju preventivno protiv dijabetesa tipa 2. Treba istaknuti i to da sadrže esencijalne minerale, to su magnezij koji je ključan u procesu stvaranja energije, ali i za zdravlje kostiju, zatim kalij koji kontrolira ravnotežu tekućine u tijelu i pomaže kod smanjenja krvnog tlaka, kao i kalcij koji čuva čvrstoću kostiju.

ORASI ZA OMEGA 3 KISELINE
Orasi ne samo da su ukusni nego su i jako zdravi. Nažalost, kod mnogih ljudi konzumacija oraha je ograničena zbog toga što su ovi orašasti plodovi kalorični i bogati masnoćama. Ali riječ je o zdravim nezasićenim masnim kiselinama linolnom, oleinskom i alfa linolenskom, a bogati su i vitaminima i mineralima koji pomažu da ostanemo zdravi. Lista nutrijenata koje orasi sadrže je dugačka. Sadrže: kalij, magnezij, fosfor, željezo, kalcij, cink, vitamine B9, B6, E, A. Opskrbljuju nas omega masnim kiselinama – jedna šaka zadovoljava čak 91 posto dnevne potrebe za omega-3 esencijalnim masnim kiselinama.

Foto: Guliver/Thinkstock