Znanost je potvrdila da gledanje ovih kultnih serija smiruje i ublažava tjeskobne misli

by | 24 travnja, 2020

Ispada da u uvodnoj pjesmi iz kultne serije Prijatelji, osobito u dijelu kad čujemo ‘I’ll be there for you’ (Bit ću tu za tebe) ima nešto.

Prema Distractify, psiholog klinike The Summit Marc Hekster smatra kako ta serija ima ljekovitu moć te je naveo da kontinuirano gledanje serija poput Prijatelja može pomoći u smirivanju i opuštanju kad ste tjeskobni.

Serija Prijatelji jako je važna i vole je gledati sve dobne skupine, od onih najmlađih do onih najstarijih.

Hekster navodi kako je 20 godina radio s ljudima koji su tjeskobni te je zaključio da kultne serije poput Prijatelja i Teorije velikog praska doista ublažavaju tjeskobne misle i pomažu tijelu opustiti se.

Tjeskoba zapravo dolazi iz ljudskog uma, koji nam pokazuje da nešto nije u redu, a ona je obično rezultat neobuzdanih i negativnih misli.

Ona u većoj mjeri može onemogućiti i obavljanje svakodnevnih zadataka. Postoje brojni trikovi za ublažavanje anksioznosti koje stručnjaci za mentalno zdravlje preporučuju, od vježbi disanja i brojanja, meditacije do bavljenja jogom.

Čak i ako ne patite od tjeskobe, vjerojatno ćete pronaći veliku utjehu u ponovnom gledanju serija poput Prijatelja iznova i iznova. Zašto je to tako?

Pa, osim činjenice da se još uvijek “drže” i prilično su smiješni, svaka je epizoda ohrabrujuća iz određenog razloga. Prijatelji se odnose na popravljanje iskustva, tu su likovi koji imaju brige, rješavaju te brige, tješe jedni druge, a potom se i umiruju, obično u kontekstu drugih odnosa u njihovom životu.

Kompleksni problemi postaju fokus svake epizode i tada se oni rješavaju unutar određenog odnosa koji su suština emisije. To je čisti eskapizam. U seriji se jednostavno moramo usredotočiti na Racheline probleme na poslu i Monicine komplicirane veze s Richardom umjesto na, znate, sva pitanja iz stvarnog života s kojima se suočavamo i u tome neki pronalaze utjehu.

Hekster upozorava da, iako je ovo gledanje serija utješno i umirujuće u kratkom periodu, to vas također može navesti na trik da vjerujete kako je stvarni život poput onog s TV-a. S negativne strane, ništa od toga nije stvarno.

Dakle, dok gledanje Prijatelja može biti sjajan način da olakšate svoje anksiozne misli i opustite tijelo, nemojte se previše udubiti u to i misliti da tako život stvarno funkcionira.

Foto: Unsplash

IZVOR: 24SATA.HR