Od ove vrste pića najbrže se stari, pokazalo je istraživanje

by | 4 siječnja, 2023
piće od koje se stari

Kad je riječ o starenju, nema goreg pića od gaziranog pića zaslađenog šećerom. Poznato je da redovito ispijanje ovih pića dovodi do povećanja rizika od debljanja i određenih bolesti, a istraživanja pokazuju kako čak može utjecati na vaše tijelo na staničnoj razini. Sve to pridonosi nezdravijem i bržem starenju.

“Redovita konzumacija zaslađenih pića može vas u konačnici izložiti riziku od raznih bolesti poput pretilosti, bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i ostalih”, kaže Amy Goodson, autorica knjige The Sports Nutrition Playbook i članica stručnog liječničkog odbora. “Budući da rizik od ovih bolesti automatski raste kako starimo, dodavanje prekomjerne količine šećera u jednadžbu starenja ne pomaže”, dodala je.

Pročitajte: Ova vrsta pića posebno šteti bubrezima i zdravlju te je valja izbjegavati

Gazirano piće uzrokuje starenje

Gazirani sok može povećati rizik od bolesti, ali također može i negativno utjecati na stanice vašeg tijela. Prema studiji iz 2014. objavljenoj u American Journal of Public Health, slatka pića mogu uzrokovati prerano starenje na staničnoj razini.

Kako bi proveli svoju studiju, istraživači s kalifornijskog sveučilišta San Francisco (UCSF) ispitali su podatke 5309 odraslih Amerikanaca u dobi između 20 i 65 godina bez povijesti kardiovaskularnih bolesti, čije su informacije prikupljene kao dio Nacionalnog ispitivanja zdravlja i prehrane iz 1999. do 2002. godine.

“Redovita konzumacija gaziranih pića zaslađenih šećerom može utjecati na razvoj bolesti, ne samo opterećujući tjelesnu metaboličku kontrolu šećera već i ubrzanim staničnim starenjem tkiva”, objasnila je viša autorica studije dr. Elissa Epel, profesorica psihijatrije na UCSF-u.

Također, istraživanje iz 2021., objavljeno u Current Nutrition Reports, pokazalo je da je konzumacija pića zaslađenih šećerom, poput gaziranih sokova, povezana s promjenama crijevnih bakterija i crijevne mikrobiote, upalom i oksidativnim stresom, a svi su oni povezani s preranim starenjem. Autori te studije imali su jednostavnu preporuku za ublažavanje ovih učinaka – zamijenite gazirani sok zdravijim pićem kad god to možete.

Zaslađena pića štetna i za bubrege

Važno je znati da gazirana pića, i dijetalna i obična, spadaju u najgora pića za vaše bubrege.

Jedan od problema je sadržaj šećera u običnom gaziranom soku. Prema studiji iz 2015., ispijanje više od četiri gazirana pića zaslađena šećerom tjedno povezano je s povećanom prevalencijom kronične bolesti bubrega.

Foto: PeopleImages iStock/Getty Images Plus via Getty Images