O vašem karakteru se puno može reći po onome što jedete

by | 18 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Američki neurolog dr. Alan R. Hirsch otkrio je poveznicu između omiljene hrane i osobnosti. Prema njemu, čokoladu vole ranjivi šarmeri, a ljuto control freakovi.

Omiljena boja, najdraži filmovi i glazba otkrivaju mnogo o osobnosti. No, pregršt tajni o emocijama, skrivenim željama, stavovima i obrascu ponašanja odaje i naše nepce, odnosno omiljeni okusi. Žudnja za slanim čipsom, ljutim papričicama, kiselim citrusima ili slasnim kolačima usko je povezana s osobnošću, tvrdi američki neurolog dr. Alan R. Hirsch, osnivač fondacije za istraživanje i liječenje mirisima i okusima.

– Hrana koju volimo  prozor je u našu podsvijest. Proučavanjem omiljenih okusa možemo odrediti osobine ličnosti sladokusaca, ljubitelja ljutog ili slanog –  tvrdi dr. Hirsh, u svojoj knjizi „Koji je okus vaše osobnosti?”

Primjerice, ljubitelji začinjene hrane su perfekcionisti, strogi su i kruti te u društvu manje ugodni od sladokusaca. Važni su im detalji, vole red i besprijekornu organiziranost. Odjeća u njihovim ormarima je uredno složena, a čak su i razmaci među vješalicama gotovo isti.

Mnogi ljubitelji začinjenih zalogaja su i pravi control freakovi te ih svaki poremećaj u njihovom savršeno uređenom svijetu doslovno izluđuje. Iz takta ih izbacuje i gubljenje vremena, a pod taj nazivnik svode i druženja s ljudima koji im nisu važni, na domjencima koji su van njihove kontrole.

No, ljubitelji ljutog su i tragači za senzacijama, novim iskustvima i uzbuđenjima te rado eksperimentiraju s novim začinima. Obdareni su vrlo istančanim osjetom mirisa i okusa te mogu preciznošću vrhunskog degustatora raspoznaju začine u hrani. I ljubitelji ljutih okusa konstantno tragaju za novim uzbuđenjima te uživaju u ekstremnim sportovima – sky divingu, zmajarenju ili bungee jumpingu.

Prema istraživanju Sveučilišta Pennsylvania State, oni su i mnogo skloniji koketiranju i flertu nego ljubitelji blagih okusa. Pretpostavlja se da kapsacin, spoj koji feferonima daje ljutinu, potiče strast za adrenalinom i želju za opasnim životom na rubu. Ljubitelji ljutih papričica se bolje prilagođavaju i promjenama jer vole uzbuđenja koja im donose novi momenti, tvrdi nutricionist Keith Kantor.

Samo 10 posto okusa dugujemo nepcu, a čak 90 posto receptorima mirisa koji su okidač za emocije. Primjerice, miris ružičastog grejpa utječe na percepciju te može popraviti izgled u očima promatrača i pomladiti žene za čak šest godina, tvrdi dr. Alan R. Hirsch.

Miris čili papričice pojačava seksualnu želju, a mirisni su afrodizijaci su i parena metvica te miris jasmina, no samo ako se koristite u manjim količinama. Suprotnom ćete spolu biti privlačniji uz mješavinu mirisa vanilije i cimeta. Muškarce uzbuđuje i miris lavande te pite od bundeve, a oba su spola seksualno reaktvinija uz miris krastavaca i kolača s bananama i orašastim plodovima.

Hrskava hrana odaje perfekcioniste
Ljubitelji hrskavog od sebe očekuju mnogo, vole točnost i pedantni. Zaljubljenici u hrskave perece su energični, zabavni i puni entuzijazma kaže dr. Hirsch.

Slatku hranu vole šarmantni i koketni
Ljubitelji slatkog žele biti primijećeni i cijenjeni. Vole kada se osjećaju posebno, ali i kada ih drugi smatraju posebnima. Obožavaju dobar provod, avanture i rizik te se upuštaju u podvige za koje mnogi nemaju hrabrosti i živaca. Prema sebi su popustljivi, ugađaju si i  smatraju da za njih ništa nije predobro ni preskupo. Njihov je moto „Radije ću žaliti zbog nečega što sam učinio nego zbog nečega što sam propustio učiniti!“

Ljubitelji čokolade su šarmantni i koketni. Iako uživaju u intimnosti i romantici, često u ljubavi pretjerano dramatiziraju, što ih čini emocionalno ranjivima. Više se oslanjaju na glas intuicije nego na logiku. Čokoladoljupci su najčešće pravi prototip svog spola – to su u pravilu macho muškarac i vrlo ženstvene žene.

No za razliku od društvenih ljubitelja tamne čokolade koji su srce partija, ljubitelji mliječne čokolade su često introverti te više vole dobru knjigu nego bučnu zabavu. Tihi su te ih okolina često pogrešno doživljava kao sramežljive. Oni čijem su nepcu najdraži slani okusi vjeruju u sudbinu.

Smatraju da imaju malo ili ni malo kontrole nad tijekom svog života. Uvjereni su da se sve događa po scenariju koji je „zapisan u zvijezdama“ te da na sudbinu ne mogu bitno utjecati. Kada učine nešto dobro, „slano-kusci“ priželjkuju malu nagradu i znak zahvalnosti, tvrdi dr. Hirsch.

Slano vole oni natjecateljskog okusa
Ustanovio je i da su ljubitelji čipsa ambiciozni, natjecateljskog duha te dostojni protivnici konkurentima. Frustriraju ih neugodnosti, poput gužve u prometu ili dugih redova na blagajnama.”Bilo da su na izletu ili za upravljačem automobila, ljubitelji slanog su uvijek u žurbi”, kaže Hirsch.

Ako volite slano, moguće je i da pripadate “supertasterima” koji imaju veći broj okusnih pupoljaka te čine četvrtinu stanovništva. Obdareni super okusom ne vole gorku ni hranu jakih okusa, no istraživanje je pokazalo da njihovo nepce voli sol, jer, smatraju stručnjaci, natrij ublažava gorčinu u hrani, tvrdi psihologinja Susan Albers.

Ljubitelje tjestenine, kruha i ostalih „utješnih“ ugljikohidrata po prirodi su ozbiljni, promišljeni i oprezni te ne vole promjene i rizik.

Oporo i kiselo biraju oni otvorenog uma
Ljubitelji gorkog su izbirljivi te često imaju averziju prema oporoj i kiseloj hrani. Oni koji vole kiselo su mnogo tolerantniji na ekstremne okuse, spremniji isprobati nova jela te širiti vidike i pomicati limite.

Citrusi privlače tjeskobne
Osvježavajući miris citrusa smiruje te privlači tjeskobne. Citrusi jačaju imunitet te žudnja za njima može značiti podsvjesnu zabrinutost za zdravlje.

Egzotične namirnice vole ležerni
Strast za egzotične okuse, od puževa do juhe od ptičjeg gnijezda, obilježje je fleksibilnih ljudi koji su otvoreni za nova iskustva. Ležerni su te im je i hrana avantura.

Čudne kombinacije su obilježje introverta
Slani čips s čokoladom vole introverti i samotnjaci koji čuvaju privatnost. Ljubitelji slatko-slanog miksa su inteligentni i kreativni, no nemaju strpljenja s ljudima.

Dr. Hirschov sensa plan prehrane

Prevarite li mozak i želudac možete jesti sve i mršavjeti – omiljeno jelo pospite pahuljicama bez natrija, šećera i kalorija koje će vas brzo zasititi, savjetuje Hirsch

A kako vi začinjavate hranu?
Oni koji vole ljute začine – crvenu pariku, curry i chili u prahu, hrabro preuzimaju odgovornost, bore se za ono što žele i ne boje se otvoreno izreći svoje mišljenje.
Ljubitelji oporih začina, češnjaka, klinčića, kadulje i šafrana, vjerni su prijatelji i jaki zagovornici onoga u što vjeruju.
Oni koji jelima vole dodati limunovu koricu, ružmarin, estragon i timijan vole ljude, vrlo su društveni, duhoviti, puni energije, zabavni i omiljeni u društvu.
Ljubitelji smirujućih začina, poput peršina i cimeta, miroljubivi su i obzirni prema drugima. Ma gdje da se našli, dobro će se uklopiti.
Oni koji jela rado začine slanim, okusom luka, sjemenkama celera te začinima za kiseljenje i konzerviranje , kreativni su, ne vole rutinu, vjerujte u sebe i svoju intuiciju te uživaju u putovanjima.

IZVOR: 24SATA.HR