Nova studija otkriva koliko su cjepiva Moderna i Pfizer sigurna tijekom trudnoće

Istraživanja se cijelo vrijeme obavljaju kako bi se sa sigurnošću potvrdila sigurnost cjepiva za trudnice

by | 23 travnja, 2021

Nema dokaza koji upućuju na to da cjepiva Pfizer i Moderna protiv virusa COVID-19 predstavljaju rizik tijekom trudnoće, prema preliminarnom izvješću istraživača iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Rezultati su dio najveće studije o sigurnosti cjepiva za COVID-19 među trudnicama.

Recenzirani rad objavljen u srijedu u časopisu The New England Journal of Medicine koristio je podatke koje je izvijestio više od 35.691 osoba koje su ili bile trudne ili će uskoro zatrudnjeti. Nakon što su dobile injekciju, pojedinke su izvijestile o tipičnim nuspojavama cjepiva – bolovima na mjestu injekcije, umoru, glavoboljama i bolovima u mišićima – no istraživači kažu da podaci “nisu pokazali očite sigurnosne signale”.

Studija je napomenula da su nalazi preliminarni i obuhvaćali su samo prvih 11 tjedana američkog uvođenja cjepiva, između 14. prosinca 2020. i 28. veljače 2021. godine. Rezultati objavljeni ovog tjedna nastavak su studije koju je prošloga mjeseca predstavio Savjetodavni odbor za prakse imunizacije CDC-a, koji također nije utvrdio nikakve sigurnosne probleme tijekom trudnoće.

Prema studiji, trudne su pacijentice prijavljivale bol na mjestu ubrizgavanja cjepiva nešto višom stopom od svojih vršnjakinja koje nisu trudne, ali su manje vjerojatno rekle da imaju glavobolju, bolove u mišićima, hladnoću i groznicu. Među 827 sudionica studije koje su završile trudnoću, stopa pobačaja bila je u skladu s ishodima trudnoće prije pandemije, prema istraživačima. Međutim, još uvijek ne postoje podaci o ishodima trudnoće za pacijentice koje su primile cjepivo u prvom tromjesečju.

Istraživači su naglasili da je važno i “potrebno longitudinalno praćenje, uključujući praćenje velikog broja žena cijepljenih ranije u trudnoći, kako bi se informirali o ishodima majke, trudnoće i dojenčadi.”

Farmaceutske tvrtke nisu uključivale trudnice tijekom kliničkih ispitivanja cjepiva protiv virusa COVID-19, ostavljajući liječnike i obitelji u početku nesigurne hoće li cjepivo biti sigurno za njih. No takva su ispitivanja u tijeku, a sve je više dokaza da je cjepivo jednako sigurno za trudne osobe. Američki koledž za porodništvo i ginekologe, vodeća profesionalna medicinska organizacija, preporučuje da se trudnicama ili dojiljama ne uskraćuju cjepiva protiv virusa COVID-19, a CDC je ponovio te smjernice.

Trudnice su posebno osjetljive na teže bolesti od infekcije virusom COVID-19. Prema podacima koje je objavio CDC, one koje zaraze virusom tijekom trudnoće vjerojatnije će biti hospitalizirane i suočene s većim rizikom od smrti.

Foto: Camylla Battani