Nebinarne osobe: uloga Sare Ramirez pokrenula raspravu o ovom rodnom identitetu

by | 18 siječnja, 2022
nebinarnost

Gledajući nove epizode serije Seks i grad, možda vam je pažnju zaokupio pojam nebinarnosti. Naime, najnoviji nastavak serije I tek tako… u skladu s vremenom uvela je i neke novine, pa se tako, između ostalog, dotaknula mnogih pitanja novih generacija, odnosno, bolje rečeno, vječnih pitanja o kojima nove generacije više ne šute. Jedno od njih je i rodni identitet.

U seriji I tek tako pojavio se novi lik, Che Diaz, koji tumači Sara Ramirez. Sara, koje će mnogi prepoznati po ulozi Callie u seriji Uvod u anatomiju, prije dvije godine su se “autali” kao nebinarna osoba i time se podigla golema prašina u javnosti. Od tog trenutka, Sara odlučuju  glumiti isključivo nebinarne likove u filmovima i serijama, pa je tako oživjeti lik Che – nebinarne osobe koja je u komičarskim vodama te uređuje podcast za koji radi Carrie Bradshaw.

S obzirom na to da je nebinarnost pojam koji još uvijek nije toliko čest u javnom diskursu, osobito onom na domaćem tlu, lik Che u seriji o kojoj se ne prestaje raspravljati svakako je dobar poticaj da se pozabavimo ovim rodnim identitetom. Još jedan od razloga jest i činjenica da su u fokusu najčešće transmuškarci i transžene, dok je vidljivost nebinarnih osoba gotovo nikakva, kako piše transaid.hr.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sara Ramirez (@therealsararamirez)

Što je nebinarnost?

Genderqueer ili “nebinaran_a” je osoba čiji se rod ne može predstaviti kroz binarne identitete “muškarca” i “žene”. To je sveobuhvatni termin i samoidentifikacija za sve rodne identitete koji nisu “muškarac” i “žena”, kako piše Zagreb-pride.net.

Rodni identitet je unutarnji osjećaj roda i način na koji izražavamo svoj rod kroz odjeću, ponašanje i izgled, no nije ovisan o spolu pripisanom pri rođenju, objašnjava Zagreb-pride.net. S druge strane, spol se određuje pri rođenju na temelju spolnih organa i kromosoma s kojima smo rođeni, a koji nam se upisuju u rodni list.

Dakle, binarna osoba svoj spol može doživljavati kao muški i ženski, ili pak kao niti muški niti ženski. S time na umu, nebinarne osobe žele da ih se oslovljava s rodno neutralnom zamjenicom u jednini – “oni”, umjesto s “ona” ili “on”.

Pročitajte: Znate li što je točno panseksualnost?

Činjenice o nebinarnim osobama

– Nebinarne osobe nemaju krizu identiteta.
– Nebinarne osobe pojavljuju se kroz povijest, u različitim kulturama, i nije u pitanju novi pojam.
– Neke nebinarne osobe podvrgavaju se medicinskim zahvatima s ciljem usklađivanja tijela s njihovim rodnim identitetom, no to nije pravilo koje vrijedi za sve.
– Većina nebinarnih osoba rođeni su s određenim spolnim karakteristikama koje ih po konvencionalnoj definiciji čine muškarcima ili ženama. Međutim, njihov urođeni rodni identitet je nešto drugo.
– Većina transrodnih osoba nisu nebinarne, već uglavnom imaju rodni identitet (ili muški ili ženski).
– Rodni identitet je odvojen od seksualnog identiteta te nebinarne osobe mogu biti različite seksualne orijentacije.

 

 

Za kraj, na umu treba imati da je spol jednostavno društveni konstrukt, a kao takav najčešće je manjkav, odnosno nepotpun. Tisućama i tisućama godina ljudi izlaze iz okvira koje im postavlja društvo, a apsolutno svatko ima pravo na svoj izbor i na svoju slobodu, sve dok ne nanosi štetu drugome. Na svima nama je da poštujemo različitosti i da se prema svakome odnosimo s poštovanjem kakvo bismo i sami voljeli doživljavati.

Prikaz nebinarnih i općenito osoba iz LGBTQ+ zajednice kroz televizijske serije i filmove od velike je važnosti, stoga je i ova reprezentacija u svjetski popularnoj seriji I tek tako… dobrodošla.

Pročitajte: Jeste li demiseksualni? Evo znakova koji na to ukazuju

 

Foto: Theo Wargo/Staff via Getty Images Entertainment