Namirnice koje čuvaju srce

by | 20 prosinca, 2013

Rezultati brojnih istraživanja i studija potvrđuju da se tajna zdravog srca i krvnih žila krije na vašem tanjuru. Na njemu bi se trebale nalaziti namirnice bogate vitaminom C, omega-3 masnim kiselinama i polifenolima. Znanstvenici su, naime, ustanovili da je neodgovarajuća prehrana glavni uzročnik čak 30 posto infarkta miokarda. Ove namirnice čuvaju vaše srce:

Zobene pahuljice

Sadrže posebnu vrstu vlakana, koja za 10 posto smanjuju razinu lošeg kolesterola (LDL) u krvi i usporavaju rastvaranje glicida, tako da sprječavaju podizanje razine šećera.

Češnjak

Nedavna studija je znanstveno potvrdila ono što je u narodu odavno poznato – češnjak snižava arterijski tlak. Kod grupe ispitanika s povišenim tlakom nakon 12 tjedana redovnog konzumiranja češnjaka zabilježen je pad sistolnog tlaka. Stručnjaci naglašavaju da je najučinkovitiji kada se jede svjež, pa preporučuju jedan češanj dnevno.

Kivi

Pripada namirnicama koje su izuzetno bogate vitaminima C i E, kao i polifenolima, štiti arterije od negativnog djelovanja slobodnih radikala. Preporuka je da se svakodnevno pojede jedan kivi, može i pomiješan s drugim citrusnim voćem ili s povrćem poput mrkve, špinata i kupusa.

Bademi

Zahvaljujući mononezasićenim masnoćama, bademi podižu razinu dobrog kolesterola u krvi (HDL) i snižavaju loš (LDL), potvrdili su rezultati devet medicinskih studija. Ovo koštunjavo voće je i bogat izvor vitamina E i polifenola, štiti krvne žile, a liječnici preporučuju dnevnu dozu od 30 g, što je oko 28 zrna badema.

Izvor: novosti.rs