Namirnice koje bi trebalo izbjegavati tijekom “onih dana”

by | 14 svibnja, 2014

Bolni grčevi, nadutost i loše raspoloženje mogu učiniti vašu menstruaciju nepodnošljivom, ali ne zaboravite da hrana također igra veliku ulogu. Kako biste izbjegli osjećaj očajnog stanja tijekom menstruacije, trudite se izbjegavati sljedeće namirnice.

womenwithicecream-490x326

Masno meso

Masti koje se nalaze u mesu uglavnom su zasićene i mogu dovesti do bolova i upala. Kada vas uhvate grčevi, zasićene masnoće zapravo samo pojačavaju vaš bol. Ukoliko baš ne možete bez mesa, bolje je da pojedete ribu.

Sladoled

Iako vam se čini da tijekom onih dana jedino vas može sladoled utješiti, ovo je ipak loš izbor. Mliječni proizvodi su puni masti i imaju isti učinak kao i masno meso. Ovo se, također, odnosi i na sireve. Ukoliko ne možete odoljeti, uzmite sladoled bez mlijeka i bez dodatka šećera.

Obrađena hrana

Grickalice poput čipsa i pereca sadrže visoku razinu natrija što dovodi do nadutosti i nelagode. Bolje je pojesti nekoliko oraha ili badema koji nisu presoljeni i obrađeni.

Kofein

Svi volimo jutarnju kavu koja nas pokreće, ali probajte je izbaciti tijekom menstrualnih dana. Kofein može izazvati neredovite menstruacije i pojačava vaše grčeve. Također, kofein može pogoršati vaše rasploženje i utjecati na spavanje. Čaj je dobra alternativa, iako i on sadrži kofein.

Slatkiši

Hranu punu šećera poput bombona, keksa i torti trebali bi držati što dalje od sebe tijekom ciklusa. Šećer poboljašava vaše raspoloženje samo na kratko, a onda vas “spusti”. Ne samo to, šećer također pogoršava grčeve, tako da ukoliko dobijete želju za slatkim, bolje pojedite neko voće.

Alkohol

Alkohol pojačava sve simptome PMS-a, kao i grčeve i ukoliko želite da vam tjedan prođe što bezbolnije, izbjegavajte piće. Alkohol pojačava odljeve, što izaziva još veću nelagodnost. Učinci alkohola vidljivi su poslije samo jedne čaše, zato je bolje da popijete čaj.

Izvor: 24sata.rs