
Sviđa nam se novi TikTok tortilja trend pa smo izdvojili najzanimljivije recepte
Ako neki dio svoga dana provodite na društvenim mrežama, vjerujemo da ste primijetili novi gastro trend koji uključuje tortilje. Nakon sveprisut...
Težite li zdravoj prehrani, svakako u tjednu nabavku uključite i ovih pet namirnica. Konzumirajte ih redovito i tijelo će vam biti zahvalno. Znamo da ima i ukusnijih, jednostavnijih i dostupnijih namirnica, ali za ove su stručnjaci potvrdili da definitivno čine najbolje ljudskom organizmu. Pa, dobar tek!
1. Zob
Zob je biljka koja se ubraja u porodicu – trava. Obično se jede za doručak kao kaša ili u sklopu müslija. Sadrži puno topivih vlakana koja smanjuju apsorpciju kolesterola u tankom crijevu. Tri zdjelice kaše tjedno daju vam dovoljno topivih vlakana i snižavaju ukupni kolesterol u toj mjeri da vam se rizik od bolesti srca smanjuje za 4 %. Osim što je zdrava, dodatni je bonus to da nije skupa.
2. Losos
Losos ima puno masti, no ipak je zdrav jer sadrži vrlo konkretne polinezasićene omega-3 masne kiseline koje su sastavni dio svake stanične membrane u vašem tijelu. Omega-3 i omega-6 masne kiseline pretvaraju se u niz moćnih spojeva koji reguliraju važne tjelesne funkcije, uključujući krvni tlak, zgrušavanje krvi, rad mozga i živčanog sastava i proizvode molekule koje reguliraju upalne procese. Istraživanja su pokazala da se redovnim konzumiranjem omega-3 i 6 masnih kiselina smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
3. Čaj
Od čaja se u svakom trenutku osjećate bolje. Godine 2013. u časopisu “American Journal of Clinical Nutrition” objavljena je studija koja kaže da redovito ispijanje čaja poboljšava vašu koncentraciju, a neka istraživanja sugeriraju da je povezan i s boljim kognitivnim funkcijama kod starijih osoba. Znanstvena su istraživanja pokazala da kod zdravih odraslih osoba, ali i kod osoba s visokim rizikom od bolesti srca, ispijanje crnog i zelenog čaja dovodi do značajnog smanjenja LDL kolesterola i krvnog tlaka.
4. Soja
Soji se pripisuje niz zdravstvenih pogodnosti, ali nisu sve znanstveno dokazane. Ono što je dokazano jest to da sojino mlijeko, tjestenina i brašno – poboljšavaju cirkulaciju. Najveću korist svakako imamo od vlakana i bjelančevina. Od proizvoda možete naći sojino mlijeko, sir i jogurt, tofu, meso od soje…. Eksperimentirajte dok ne nađete proizvode koji vam se najviše sviđaju.
5. Razno povrće i voće
Povrće i voće pomaže kod dijabetesa tipa 2. Pet istraživanja u koja je bilo uključeno preko 179.000 ljudi dokazala su da se konzumiranjem voća i povrća smanjuje rizik od šećerne bolesti za do 7 %. Detaljnijim istraživanjem došli su do zaključka da je najbolje povrće kinesko zelje, špinat, kupus, sve sorte salate, brokula i potočarka. Od voća izdvojene su borovnice, šljive, grožđe i grožđice, jabuke i kruške, banane i grejp. Kombinirajte različite vrste voća i povrća – što više boja, to bolje.