Sve o proizvodu koji je jednako važan kao krema za sunčanje, a većina ga zanemaruje

Prevenira bore i produljuje preplanulost

by | 16 kolovoza, 2022
najbolji after sun losioni

Nema dvojbe, sunčanje i ispijanje koktela na plaži fantastičan je način provođenja ljetnih dana. Opuštamo se, punimo baterije i organizam opskrbljujemo krucijalnim vitaminom D. Vjerujemo da prije svakog izlaska ritualno koristite kremu za sunčanje, ali što je s njegom kože nakon sunčanja?

Iako su nove generacije krema za sunčanje često obogaćene aktivnim komponentama za vlaženje, to našoj koži nije dovoljno. Osim toga, većina ljudi, pokazala su istraživanja koristi nedovoljne količine zaštitnog proizvoda ili ga zaboravlja na vrijeme obnoviti pa završimo crvene puti.

Nažalost, opekline nisu jedini pokazatelj da je koža oštećena. I preplanula put, koja može izgledati atraktivno, također je oblik oštećenja. Čak i blago tamnjenje stanica kože je znak da ste bili izloženi prevelikoj količini ultraljubičastog zračenja. S vremenom, sunčanje rezultira fotostarenjem za koje možemo okriviti UVA zrake. Za razliku od kronološkog, fotostarenje nije univerzalni proces te je obilježen promjenama izgleda i funkcije kože na mjestima koja su bila nedovoljno zaštićena i prekomjerno izložena suncu.

Simptomi fotostarenja su tanka, manje elastična, osjetljiva, suha i naborana koža te hiperpigmentacijske mrlje. Ove su promjene izražajnije kod osoba svijete i osjetljive puti. Želite li ih izbjeći, njega kože nakon sunčanja je jednako esencijalna kao i zaštita kože od UV zračenja. Njome preveniramo da današnje sunčanje sutra bude vidljivo na koži, u obliku neestetskih promjena.

Za hidraciju kože možete koristiti svoj omiljeni losion ili ulje, ali nakon dana provedenog na otvorenom bolji odabir čine tzv. after sun proizvodi. Možda vam se čini da su ti preparati običan marketinški trik i da je svaki losion za tijelo isti, ali to baš nije tako. Formule mlijeka, jogurta ili losiona koje su namijenjene njezi kože nakon sunčanja obiluju koncentriranim sastojcima koji hlade, umiruju, hrane i vlaže kožu te smanjuju oksidativni stres.

Osim što ćete odgovarajućom njegom nakon sunčanja hidrirati i nahraniti svoju kožu koja je nakon dana na plaži izgubila veliku količinu vlage, tim ćete njegujućim ritualom ujedno produljiti preplanulu put. Kako bi proizvod za njegu kože nakon sunčanja postigao svoj najbolji učinak, preporučuje se da ga nanesete odmah nakon izlaganju suncu te da ga potrošite čak i ako više niste na ljetovanju.

Niste li još pronašli svoj omiljenu after sun “mazalicu”, zavirite u našu galeriju i pronađite onu koja vam najviše odgovara.

 

Pročitajte: Znate li kako čuvati kremu za sunčanje da što duže traje?

Foto: Dmytro Buianskyi/iStock/Getty Images Plus