Znate li kako čuvati kremu za sunčanje da što duže traje?

Ako ste uvijek kupovali više bočica SPF-a kad je najdraži proizvod na sniženju, pročitajte ovaj tekst

by | 26 lipnja, 2021

Sigurno imate jednu ladicu (ako ne i cijeli ormarić) koji vam služi za kupovanje stvari na veliko. Kad su zubne paste na sniženju ili najdraža bočica parfema iako još niste potrošili staru, napravite zalihe jer znate da ćete ionako to uskoro trebati.

Ono što ispada da ne biste smjeli kupovati na veliko su upravo proizvodi za vašu kožu, a u domeni toga, SPF je možda najproblematičniji.

To je zato što, kad je riječ o pravilnom skladištenju i odlaganju krema za sunčanje, doista ne želite “zeznuti” – istekla ili pokvarena krema za sunčanje može nanijeti veliku štetu vašoj koži, a s obzirom na to da je rak kože najdijagnosticiraniji oblik raka u svijetu zemlji, važno je odgovorno koristiti kremu za sunčanje.

Dakle, znate onu kremu za sunčanje koja vam je počela malo smrdjeti, ali dobro, poslužit će? Neće.

Pročitajte: Pitali smo 6 dama kako se (stvarno) štite od sunca

Rok trajanja kreme za sunčanje

Američka uprava za hranu i lijekove zahtijeva da kreme za sunčanje zadrže svoju punu snagu tri godine, čak i ako su već otvorene. “Ako krema za sunčanje koju koristite ima datum isteka na pakiranju, obavezno je upotrijebite prije tog datuma”, kaže dr. Brooke Jeffy, dr. med., dermatolog s poreznim certifikatom u Pore Houseu za Glamour. “Ako vaša krema za sunčanje nema datum isteka, možete pretpostaviti da je na snazi ​​tri godine nakon datuma kupnje, pod uvjetom da je pohranjena na sobnoj temperaturi.” Međutim, ako vam piše znamenka 12 ili 6, pridržavajte je se jer je to pomno odabrana znamenka koja označava koliko je otprilike bilo potrebno pakiranju da od proizvodnja preko polica dođe do vas. No ono što je važno spomenuti jest to da bi se bočica, ako je pravilno koristite i ne stavljate je na sebe samo i isključivo kad se sunčate nego i kad idete u dućan ili na kavu s frendicom, trebala potrošiti u normalnom roku.

Ako sumnjate da je vašem kremi za sunčanje možda istekao rok uporabe, Koestline predlaže da u formuli potražite kontrolne znakove propadanja. “Svaki put kad se tekstura ili boja promijene, što pokazuje propadanje formule, prestanite je koristiti”, kaže Koestline. “Ako ispadne vodenast i ne bi trebao, ili ako je tamnije smeđe boje, što ukazuje na oksidaciju, bacite taj SPF i nabavite novu bocu.”

Najbolji način za pohranu kreme za sunčanje

Kao i kod gotovo svih proizvoda za uljepšavanje, i svoju kremu za sunčanje želite čuvati izvan izravnog svjetla i na hladnome mjestu. Izbjegavajte ga izlagati jakoj vrućini ili suncu, dakle, ne ostavljajte je u automobilu ili na suncu pored sebe kad se sunčate. I da, nemojte je držati u vlažnijim prostorijama, poput kupaonice. Najbolje je staviti je u ladicu, a u vrijeme velikih vrućina, razmislite o tome da je držite u hladnjaku.

 

Foto: Unsplash